Diskuze

Nezaměstnanost naroste, tvrdí ministerstvo práce. Stát přijde o miliardy

Ministerstvo práce očekává případné zvýšení nezaměstnanosti kvůli koronavirové krizi zhruba až o pět procentních bodů. Ekonomické dopady budou podle něj záviset na tom, kolik lidí skutečně bude bez práce a na jak dlouho. Rozpočet by takovým poklesem mohl přijít až o 44 miliard.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AW

A81d54d16a 41W89h41i97t76e

1. 4. 2020 15:51

Stát má na háku, jestli příjde o miliardy. Nouzovým stavem až do května to jedině dokazuje...

0 6
možnosti
PN

Nouzový stav je pouze legislativní rámec (rychlé schvalování zákonů, okamžité nakupování bez výběrových řízení, ...). Nemá nic společného s možným uvolňováním opatření a rozjetí ekonomiky.

7 0
možnosti
Foto

Ke komunismu nespějeme, jak si někteří myslí. Že čím hůře se budou mít podnikatelé, tím lépe se budou mít oni, nepodnikatelé, a pobírači dávek či důchodů.

2 0
možnosti
OU
JK

Jako že číšník, nebo kuchař, půjdou stavět baráky? No potěš koště ...

2 0
možnosti
JN

tak to budou mít firmy radost, konečně budou moci nabrat ty lidičky, co pořád nemohli najít na trhu práce.

5 0
možnosti
Foto

Propuštění kmenových zaměstnanců ted v podstatě nic nevyřeší. Pokud dnes bude chtít firma někomu dát výpověď, bude ho stejně muset s dvouměsíční výpovědní lhůtou držet až do konce června (může samozřejmě jít na dohodu, ale zaměstanec se chtít dohodnout nechce ;-D). No a pak je zase v létě už budou zřejmě znovu potřebovat (podniky budou potřebovat dohnat ztráty, tak budou potřebovat vyrábět o to víc a k tomu potřebujou lidi, že)....

2 0
možnosti
Foto

To je samozřejmě odhad, pandemie se může protáhnout, ale také může skončit dřív. Ale i tak by to bylo neuvážené někoho vyhazovat, když ho za 2-3 měsíce budu zoufale potřebovat nazpět. Lepší je ten kurzabeit, nebo se prostě snažit, aby co nejvíc lidí zůstávalo s dětmi doma a 60% platí stát, takže zaměstnavatel ušetří jeho výplatu, ale zaměstnanec mu zůstane na dobu "pokaranténovou" nebo "pokrizovou", kdy budou potřebovat firmy dohnat plány/ztráty...

2 0
možnosti
LA

Njn, přesně pro takovéhle situace vytvářejí zodpovědné vlády v sytých letech rezervy.

14 2
možnosti
Foto

Lidé ale taky. Pokud někomu dojdou úspory po měsíci, tak je hodně nezodpovědný.

4 0
možnosti