Diskuze

Kvůli přílivu ukrajinských uprchlíků zdraží v Česku nájmy, varují experti

Uprchlíci z Ukrajiny mohou změnit český trh s nemovitostmi. Podle expertů je možné čekat mnohem vyšší poptávku po nájemním bydlení, která se pravděpodobně promítne i do cen. Nemovitostních prodejů se však rusko-ukrajinský konflikt nejspíš nedotkne a odborníci i kvůli rostoucím úrokovým sazbám čekají spíše jejich pokles.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V Nizozemi platim okolo 800€ a ve vetsich mestech u pobrezi klidne 1000€ mesicne. Ovsem za praci dostanu ctyr, ale nekdy i desetinasobek toho, co v CR, takze to utahnu tady i doma. Ovsem ted, pokud za plyn bude CR platit trinactinasobek toho, co Nemecko, mozna radeji zustanu v Nizozemi.:-/

0 0
možnosti
JP

Toto je největší průšvih, který se na nás valí v souvislosti s migrační krizi, přitom snad čtu první článek na toto téma. Místo toho se řeší počet gynekologů a dětských hřišť. Lidé, kteří nebydlí ve svém, budou mít opravdu velký problém a vláda by s tím něco měla začít dělat, jinak se to obrátí proti samotným Ukrajincům.

3 0
možnosti
Foto

Předpokládám, že lidé v nájmech mají platné smlouvy a většina pronajímatelů upřednostní stabilitu před Ukrajinci. Ale pokud má někdo špatnou platební morálku, tak by se bát měl.

1 0
možnosti
JS

Problém není ani tak cena bytů, která není vyšší, než jinde v EU, ale problém je, že máme nesrovnatelně nižší příjmy a příchodem nové pracovní síly v řádu desetitisíců a možná i statisíců lidí ochotných pracovat za málo se to rozhodně nezmění k lepšímu a tímto se motáme opět v začarovaném kruhu, který je ještě umocněn zeleným šílenstvím, drahými energiemi a vysokou inflací.

Za této situace dávat Ukrajince do bytů zdarma a našincům zvedat nájmy není dobrý nápad, to může brzy znamenat problémy a z vítacího nadšení se to může rychle překlopit k nevraživosti, bude stačit pár nějakých excesů z ukrajinské strany jako spouštěč a že nějaké budou je v tom množství více, než jisté.

8 1
možnosti
Foto

Musíme doufat v poctivost podnikatelů, zvlášť těch angažovaných v politice, kteří ty lidi z Ukrajiny zaplatí určitě slušně. ;-D

2 0
možnosti
MG

M31i68r78e49k 74G25a26j37e57r

19. 3. 2022 10:22

Expertů by se mohli ptát na něco podstatnějšího, co nedokáže zodpovědět každý druhý, kdo trochu přemýšlí.

3 0
možnosti
DS

No řeknu to asi tak...... Česká republika nemá až takový problém s nedostatkem bytů. Česká republika má problém s nedostatečnou výší platů.

Pokud porovnám například srovnatelný byt 1+1 v Rosenheimu a třeba v Hradci Králové tak rozdíl na nájemném je je 10.000,- Kč, přitom takový byt v Česku o moc levněji než v Německu nekoupíte a náklady na režii takového bytu jsou u nás skoro stejné jako v Německu. Hodně bytů, které si lidé v Česku koupili jen jako investici do nemovistosti tedy zůstává raději neobsazených, protože jejich pronájem za ceny nájmů v čr není moc lukrativní. Přitom spousta lidí u nás má problém i tyto nájmy ze svých výplat zaplatit.

Samozřejmě....protože je rozdíl mít výplatu v Česku 30.000,- čistého a nebo 70.000,- v Německu a zaplatit z toho nájemní bydlení ve výši 20.000,- které je běžné v Německu. Na to prostě většina Čechů nemá, takže ano Česko nemá problém s nedostatkem bytů. Česko má problém s výší mezd, ze kterých by nájemníci mohli zaplatit takové nájmy aby se majitelům investičních bytů vyplatilo je dát na trh k pronájmu.

18 1
možnosti
Foto

hezká esej, ale celkem k ničemu... nájemné se odvíjí od množství bytů na trhu a mezd... při nedostatku bytů by nájemné vyletělo tak jako tak, kdyby vyletěly nahoru mzdy...

3 2
možnosti
LC

Bohužel, tohle je věc, kterou vláda (ani žádná předchozí) neřeší a nikdy řešit nebude a nechá v tom občany ČR pořádně vymáchat. Minimálně by měla říct, že pobyt uprchlíků bude striktně limitovaný jen na dobu trvání konfliktu a že pobyt zde je jen nouzová pomoc k záchraně života, že prostě není možné, aby nějaké významnější množství těch lidí tady mohlo zůstat i po skončení války, protože ČR žádné volné kapacity běžného bydlení nemá, naopak jich má nedostatek i pro vlastní občany. Ovšem samozřejmě je to v rozporu s majiteli podniků, kteří se jen třepou na to, že získají snadno lacinou pracovní sílu a problém bydlení řešit nebude, to nechá na státu. Uprchlíkům budou platit minimální mzdy s tím, že bez znalosti češtiny provádí jen nekvalifikované práce a stát jim ještě bude doplácet příspěvky na bydlení. A tím zmizí poslední zbytky volných nájemních bytů. Opravdu je mi líto našich občanů, kteří nemají dlouhodobě bydlení vyřešeno.

14 1
možnosti
EK

z minimálních mezd drahé nájmy nezaplatíte.

3 0
možnosti
BP

Zase reklama realitek. Rychle vydělat na čemkoliv.

3 5
možnosti
Foto

tohle není žádná reklama, tohle je prostě realita, která logicky nastane, nic víc bych za tím fakt nehledal ;-D

6 2
možnosti
Foto

Ano, 500 000 lidí znamená cca 100 000 bytů. A vzhledem k tomu, že žít na lehátku je dlouhodobě neúnosné, tak nastane neskutečná mela o volné byty. Jenomže my tu jaksi volných 100 000, no i kdyby 50 000 bytů fakt nemáme... Takže někdo musí nejdříve z kola ven... Nejdříve zmizí z nabídky skoro všechny volné byty, zůstanou jenom ty velmi drahé, ale i ty zmizí... a potom i mnozí pronajímatelé osolí i stávající nájemníky... zaměstnavatelé a pronajímatelé už se nemůžou dočkat na to, co tu nastane... Ale možná se pletu a jestliže dnes je problém sehnat místo na lehátku někde v tělocvičně, tak s byty to bude brnkačka.... :-)

6 1
možnosti
Foto

To jste si pořád ještě ten byt nekoupil?

0 3
možnosti
JF

J21a73n 91F38e46h92é26r

19. 3. 2022 8:00

Na vesnicích je to lepší tam bydlí ve svém hodně lidí a v nájmu většinou ty kteří o ten svůj byt přišli,velká většina proto že nepracovala a pak říkali já myslel že když máme malé děti tak nám byt vzít nemůžou

3 0
možnosti
EK

No je to tak. Navíc 4 clenna rodina za státní = 12 000, tržní 8....kdo pronajímá pro peníze, má.jasno

0 0
možnosti
JK

Tržní nájemné za osm asi nebude v Praze ... Ale jinak je samozřejmě jasné, komu majitel takový byt pronajme. Vámi uvedená podmínka je totiž dosti zbytečná, pro peníze ten byt pronajímá každý.

1 0
možnosti