Rychlovlak Maglev projíždí stanicí.

Rychlovlak Maglev projíždí stanicí. | foto: Reuters

Německá kancléřka jednala s Číňany o rychlovlaku

  • 5
Návštěva německé kancléřky Angely Merkelové v Číně měla jako jedno z hlavních témat magnetický rychlovlak Maglev. Kancléřka se v něm projela a absolvovala i jednání o dodávkách technologií, na kterých by se měly podílet německé firmy.

Agentura Reuters ale uvádí, že němečtí a čínští vyjednavači zatím nenalezli shodu na prodloužení 180 kilometrů dlouhé magnetické trati na jihozápad ze Šanghaje do města Chang-čou.

Zástupci čínského ministra zahraničí přišli za německou delegací dokonce do hotelu, uvedl jeden z účastníků rozhovorů. Chtěli dosáhnout dohody ještě před setkáním Merkelové s prezidentem Chu Ťin-tchaem a premiérem Wen Ťiao-paem.

Číňané by si rádi zajistili od Němců dodávky technologií, německé firmy jsou ale opatrné. Obávají se krádeží patentů a pirátského kopírování svých výrobků.

Agentura Nová Čína už dokonce přinesla zprávu, že se podařilo dosáhnout konsenzu ohledně transferu technologií v hodnotě čtyř miliard eur.

Německá firma Siemens podle této zprávy dodá technologii pro řídící a pohonné systémy, zatímco společnost ThyssenKrupp poskytne technologie pro výrobu vagonů a dalších součástek.

Mluvčí společnosti Siemens to ale popřela. „Jednání zatím dál probíhají, s průběhem jsme celkem spokojeni,“ uvedla. „Zatím není žádná dohoda, ani žádné podepsané objednávky.“

,