První cenu za nejlepší zprávu na CD získala společnost PVT. Ilustrační foto.

První cenu za nejlepší zprávu na CD získala společnost PVT. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Nejlepší výroční zprávy má už pět let ČEZ

  • 5
Výroční zprávy jsou vizitkami velkých podniků. Ty v nich každoročně představují výsledky své činnosti a jiné důležité informace. Sdružení Czech Top 100 letos podvanácté hodnotilo obsah a formu zpráv velkých podniků. Jako nejlepší označilo zprávu elektrárenského gigantu ČEZ.

"Výroční zpráva má v komunikaci firem výrazné místo," říká v tiskové zprávě Czech Top 100 manažer sdružení Tomáš David. "O čelní umístění v soutěži bojovaly opět ty zprávy, které dokázaly kvalitně propojit jak obsahové, tak i grafické zpracování," dodal.

Druhé místo patří Českému Telecomu, třetí příčku obsadila Škoda Auto. Oba podniky oproti loňsku na žebříčku poskočily o čtyři místa.

Polygraf Oldřich Švimberský upozorňuje, že podniky se v sestavování svých výročních zpráv stále zdokonalují.

"Polygrafická kvalita výročních zpráv všeobecně stoupá, o čemž svědčí dobře provedený výběr originálních fotografií s vazbou na společnost, kvalitní tisk i výrazné zlepšení knihařského zpracování," cituje tisková zpráva Sdružení Czech Top 100 Švimberského.

ČEZ získal prvenství už popáté v řadě a uspěl i v řadě dílčích kategoriích. Finanční analytici a auditoři mu přiřkli první cenu v kategorii "Informační hodnota". V kategorii "Grafický design" obsadil druhé místo. První cenu získal od grafiků a uměleckých fotografů jeho konkurent, Pražská energetika.

Ve výročních zprávách by firmy také měly prezentovat svou společenskou zodpovědnost například za poškozování životního prostředí, nebo za sociální situaci v místě svého působení. Nejlépe se tohoto úkolu zhostila společnost Czech Coal.

Za kvalitu informací pro investory na internetu ocenila porota Komerční banku a nejlepší výroční zprávu na CD měla podle expertů společnost PVT.

Výroční zprávy se hodnotí podle desítek kritérií, mezi nimi je například věcná správnost, kvalita komentářů, estetický dojem nebo umělecká úroveň fotografií. Porota je proto složená z odborníků různých profesí - auditorů, finančních analytiků, fotografů a dalších expertů.

Nejlepší výroční zprávy za rok 2004

1. ČEZ (loni 1.)
2. Český Telecom (loni 6.)
3. Škoda Auto (loni 7.)
4. Pražská energetika (loni 3.)
5. Komerční banka (loni 5.)
6. Česká pojišťovna (nebyla v první desítce)
7. Severočeské doly (loni 8.)
8. PPF (loni 2.)
9. Metrostav (nebyl v první desítce)
10. Oskar Mobil (loni 10.)