Vládní reformy mají podle komunistů přilepšit hlavně bohatým.

Vládní reformy mají podle komunistů přilepšit hlavně bohatým. | foto: iDNES.cz

Ne! vzkázali vládním reformám komunisté

  • 127
Komunisté odmítli vládní daňové a sociální reformy, které chystá kabinet premiéra Mirka Topolánka. Reformy mají snížit deficit veřejných financí. Komunisté je považují za asociální.

"Pravicovou ofenzivu občanských a křesťanských demokratů podporovanou zelenými považujeme za vládu národní ostudy a budeme se všemožně snažit o ukončení jejího panování," uvedli ve stanovisku k vládním záměrům komunisté.

Navrhované reformy jsou podle nich drastické a jdou proti zájmům neprivilegovaných vrstev obyvatel.

Vláda chtěla změnit daňové zákony a zákony určující výplaty různých sociálních dávek. - více zde

Chystaná rovná daň zvýší podle KSČM příjmy hlavně bohatým. Stejný efekt bude mít připravované zrušení majetkových daní. Taková změna podle komunistických expertů vyvolá propad příjmů veřejných rozpočtů.

"Aby se nezvýšil jejich deficit, tak chce kabinet podstatně seškrtat sociální výdaje o desítky miliard korun. Přitom je přes růst průměrných příjmů stále více rodin v ohrožení a nejsou schopny vytvářet finanční rezervy na horší časy a některé dokonce žijí na dluh," tvrdí komunisté.

Komunisté odmítají zmrazení valorizací penzí a dávek vázaných na životní minimum, krácení porodného a rodičovského příspěvku i pokles příjmů během mateřské dovolené. Poukazují na to, že vládní strany před volbami pro tyto dávky hlasovaly.

Peníze budou chybět i na sociální kompenzace růstu nájemného. Za skandální mají, že za této situace chystá vicepremiér Jiří Čunek vypovězení nájemníka z bytu bez důvodu a bez bytové náhrady.

Odmítají také zrušení nemocenské pro první tři dny nemoci. Hrozí podle nich, že nemocní budou pracovat a ohrožovat své zdraví.

"KSČM všechna tato opatření odmítá, protože nic neřeší a jsou ve svých důsledcích asociální," shrnuje strana ve svém stanovisku.

, ,