Obchod Bottega Veneta v Pařížské ulici v Praze

Obchod Bottega Veneta v Pařížské ulici v Praze | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Bakalova společnost žádá o ochranu. Jeho módní butiky se ocitly v dluzích

  • 17
Společnost Luxury Brand Management (LBM), která provozuje butiky s luxusní módou a doplňky a patří do portfolia firem podnikatele Zdeňka Bakaly, požádala o tříměsíční ochranné moratorium před věřiteli. Důvodem je nedostatek financí na úhradu závazků v souvislosti s nuceným uzavřením prodejen kvůli pandemii koronaviru.

Městský soud v Praze žádosti vyhověl. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Na žádost o ochranu před věřiteli ve čtvrtek upozornil portál E15.

Z maloobchodního prodeje společnost LBM získává většinu tržeb. Obchody jsou ale uzavřené od 27. prosince. Firma tak nezvládá platit své závazky, a to nejméně do opětovného otevření prodejen, uvedla ve zdůvodnění k vyhlášení moratoria. Po celou dobu uzavření společnost platí všem zaměstnancům mzdy, hradí také nájem.

„Pokud by se situace v dohledné době nezměnila, vyčerpá LBM všechny finanční rezervy, které si v předchozích letech vytvořila, a bude stát před rozhodnutím, jak s podnikáním dál naložit,“ řekla E15 generální ředitelka firmy Zuzana Řezníčková. Dodala, že LBM zvažuje žádost o moratorium prodloužit na půl roku, pokud by stále platil zákaz maloobchodního prodeje.

Firma má podle informací ve formuláři pro vyhlášení moratoria v pracovním poměru 54 lidí. Podle účetní uzávěrky za rok 2019 dosáhla tržeb 599,4 milionu korun, celkově ale vykázala ztrátu 67,6 milionu korun. Způsobena byla podle informací z výroční zprávy především náklady spojenými s optimalizací portfolia značek a celkovou restrukturalizací společnosti. V roce 2018 ztráta činila asi 94 milionů korun.

Potíže a ztrátové hospodaření trápily Bakalovu firmu už dříve, pandemie a s ní spojená uzávěra obchodů i odliv turistů během letního rozvolnění však problémy ještě umocnily.

„Pařížskou bez turistů si nikdo neumí představit, některé značky se bez nich neobejdou a prodej je nastaven na impulzivní nákupy. Rakušané a Němci nás bohužel nevytrhnou, chybí nám hlavně Asiati, Američané a Arabové,“ řekla iDNES.cz už před rokem Řezníčková.

Módní byznys neopouštím. Blažek představil plán na obnovu firmy v insolvenci

Kvůli pandemii jsou mezi obchody nejvíce zasaženi prodejci oděvů a obuvi. V únoru podle Českého statistického úřadu jim tržby klesly meziročně o 69 procent. Krize do problémů dostala několik zavedených značek. 

Městský soud v Praze v lednu schválil návrh na reorganizaci sítě obchodů s pánskou módou Blažek, v únoru zahájil insolvenční řízení se společností Pietro Filipi. Do insolvence se dostala také kožešnická firma Kara Trutnov patřící do skupiny C2H podnikatele Michala Mičky, stejně jako Pietro Filipi.

,