Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

MMF srazil odhad růstu české ekonomiky. Poroste jen o 0,1 procenta

  • 17
Mezinárodní měnový fond razantně snížil odhad vývoje české ekonomiky. V nové pololetní prognóze, kterou zveřejnil na svých stránkách, říká, že tuzemské hospodářství poroste jen o jednu desetinu procenta. Až dosud předpokládal, že ekonomika posílí zhruba o 1,8 procenta.

V příštím roce česká ekonomika poroste podle nové prognózy o 2,1 procenta. Hůř si proti původním odhadům povede i Slovensko, ve srovnání s Českou republikou na tom ale pořád bude znatelně lépe. Odhad růstu slovenské ekonomiky měnový fond snížil na 2,4 procenta z dosud uváděných 3,3 procenta.

"Světová ekonomika se od září 2011 značně změnila. Růst v Evropě prudce zpomalil a řada zemí v této oblasti je teď blízko recesi," poznamenal fond ve zprávě.

Vyspělé evropské země letos podle prognózy čeká hospodářský útlum, za kterým bude hlavně eurozóna. Slabší poptávka zpomalí růst spotřebitelských cen, který bude zpomalovat i během příštího roku. Naopak nezaměstnanost by se měla stabilizovat kolem letošních hodnot.

S nízkým tempem růstu počítá i dubnová prognóza českého ministerstva financí. Ekonomika podle ní letos stoupne o dvě desetiny procenta a v příštím roce zesílí o 1,3 procenta (více o odhadu růstu hospodářství čtěte zde).

,