- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jsem rád, že jsem zažil mléko v modrém a červeném pytlíku a taky mléko přímo od kravičky, vychlazené ve spišce, s kyškou na povrchu. Občas v něm plavala moucha, nebo stéblo slámy, ale přežili jsme to všichni. Rád bych chuť takového mléka opět někdy zažít.
Já jezdím do automatu v Žamberku a lepší mléko jsem už dlouho nepil. Raději za dobré mléko zaplatím někomu, kdo opravdu umí máknout a není to jen "nenajedený" překupník s přemrštěným rabatem.
Nejlepší mlíko bylo v mlíkárně z hliníkový konve, nalitý do hliníkový bandasky hliníkovou naběračkou.
Bohužel, na většině baleného mléka se ani neudělá "škraloup". K takovému těžko mít důvěru. Takže když jsem se dostal k možnosti kupovat mlékomatové, dávám mu přednost.
Kde jsou ty časy, kdy se i v obchodech prodávalo normální mléko, na kterém se usazovala smetana a které po dvou třech dnech přirozeně a chutně zkyslo. To dnešní chemické mléko spíš shnije nebo se změní zpátky v ropu.
Pochopitelně, syrové mléko je dobré, ale nebezpečné. To ví každý. Pokud ho chci mít tepelně ošetřené, tak dám přednost mléku odborně pasterizovanému nebo ošetřenému UHT technologií, než abych si dobré mléko sám doma znehodnocoval převařováním.
Doma jsme kdysi mívali hrnec na sváření mléka. Měl dvojité dno, kde byla voda a "písklák", který upozornil, že se voda v dvojitém dně začala vařit a je čas hrnec odstavit z plotny nebo plynového vařiče. Když se mléko svařilo, vytvořil se po zchladnutí úžasný škraloup.
-
Kdyby se do toho hrnce nalilo mléko z krabice, došlo by možná k oddělení rostlinného oleje, kterým je mléčný tuk v tomto "mléce" nahrazen při homogenizování.
Určitě nebude problém najít pro vás libovolný odkaz na libovolné mléko, kde bude ten rostlinný olej prokázán, uveden ve složení, zkrátka cokoliv, co by vaši domněnku podpořilo.
Samozřejmě, že riskujete. Nevím, proč to tak hystericky popíráte.
U nás s tím mlékomatem už také odtáhli. Mléko se ředilo a ředilo, až už fakt stálo za pikaču. Já osobně už žádné farmářské trhy, ani farmářský zákys (také posledně pěkný blivajz), ani tahla podivná mléka z mlékomatu, čepovaná tak, že kvalitu nekontroluje nikdo, nechci ani vidět. Mám jich po zkušenostech opravdu plné zuby. Mléko od krávy, které distribuuje konkrétní mně známá osoba, to beru, to nikdy nezklamalo. Ale to je možné tak na vesnici. Ve městě už se s tímto zaručeně kravským a vysoce smetanovým mlékem švindluje, kde se dá.
Líbí se mi vaše zuřivá zaujatost. Mohu znát důvod?
Pro mléko v automatu jsem byl včera a to,že by zájem nebyl mi vůbec nepřišlo. Spíš naopak.....