Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je ,to tragédie. Platy ve stavebnictví na úrovni učitelky v mateřské školce. 6x jsem měnil zaměstnavatele, často okraden bez odstupného až jsem začal sám na sebe. Je to dobré, musím zaklepat. Táhnu to už 21 let, práce dost, víkendy, svátky ale nejistota, občas neproplacená faktura, do toho tlak ze strany státu jaká jsem pijavice, parazit.

JK

J77a64n 27K84o27t84a75l88a

1. 4. 2024 9:35

Uvažuji také jit na OSVČ jsem na stavbě x let a je to čím dál horší..

Jít o pozici výše a polepšit si pár drobaku je běh na dlouhou trať a často vedle mě někdo komu je o 15let méně a má větší hodinovku než já protože je "na sebe"

Teď momentálně 5 pohovorů za uplynulý měsíc a jde to od 5ti k nule..

Nejlépe 10 let praxe a věk max 20 let.

Někdo kdo umí jet na stavbu do Francie, Španělska (v neděli zadarmo) druhý den do práce a bušít 11h denně 9týdnů aby poté mohl být tyden doma.

Svoje vybavení, svůj vercajk na HPP.

Zní to jako sci-fi ale realita všedních dní.

SK

Můj syn je elektrikář. Sám jsem dělal cely život sadovnika a rekultivoval jsem krajinu pp těžbě hnědého uhlí, upravoval parky apod. Můj syn jevil už na ZS zájem o manuální práci a známky měl velmi slušně až na jednu trojku z Matiky na konci osmé třídy. Problém byla šikana na učilišti. Syna jsem dal do jineho města protože učiliště dneska to jsou z většiny žáci kteří na ZS propadala měli čtyřky a kazenske tresty. Školství zdegenerovalo do té míry ze na gympl berou trojkare i dneska jelikož gympl je v každém městě. Beru své okolí. Gympl je v Mostě, Litvínově, Teplicích, dokonce v Duchcove a Bohosudove, středních skol plno a ještě více soukromých. Jenom u nás v Mostě máme 4 soukromé střední školy. Dostane se úplně každy. Žádná konkurence neexistuje a na učiliště jsou opravdu jenom ti hodně hodně špatní z většiny. Je to degenerace. Jsem boomer ročník 46 a z naši třídy 40 žáků pouze dva sli na gymnázium a to byli premianti. Kdo měl byt jedinou trojku tak šel na učiliště. Další věci j ze práce rukami smrdí ale ono se bez řemeslníků společnost neobejde. Mluví se ze AI nahradí dost pozic ale řemesla nikoliv. Elektrikář je budoucnost vzhledem k boomu FVE. Je ale potřeba jako můj syn dělat na sebe OSVC protože i dneska jsou inzeráty kde hledají elektrikare za 30 tisíc hrubého. Můj syn začínal u jednoho jako zaměstnanec a rychle odešel. Ještě se divil proč odchází. Nicméně je potřeba také rict ze podnikat není pro každého. Člověk riskují druhotným platebni neschopnost, kšefty si shání sám a ručí celým svým osobním majetkem. Jedna s lidmi a práce s lidmi je nejhorší. Ve společnosti je porad aura ze manualni člověk si vystačí se 100 na hodinu a divizi se sazbám mého syna. Neváží si totiž společnost lidi kteří pracuji rukami. Je to pro nich povl. Neříkám všichni ale je jich dost na to aby to mohlo zkazit náladu. Přijde doba kdy řemesla budou opět poptavana ale jen se bojím aby nepřišla příliš pozde protože staří fachmani odcházejí a mladou generaci nemá kdo učit

JK

J38a52n 77K39o18t54a29l68a

1. 4. 2024 9:29

Perfektně napsáno, jak sem také zmínil.. 30 tisíc za desítky hodin přesčasů...

Na pohovorech když zmíním že máme dražší ceny než v Německu (za prací cestuji léta takže vím) a i nájmy pomalu a že tedy bych chtěl 60hr za měsíc tak se ne mě dívají jak na ufo.

PF

Z vlastní zkušenosti vím, že kariérní poradci na základních školách jsou obvykle k ničemu a dětem nijak fundovaně neporadí. Čest výjimkám, pokud existují.

PU

Mají teplé místo a stálý plat bez rizika. A o to jim jde. Žádné výsledky nemusí předkládat.

JN

Kdo by taky chtěl dělat zedníka za 20200 korun hrubého v Praze ( našel jsem na webu ÚP ). Když řemeslník tak jen na sebe

PF

ÚP je dobrý leda na zaměstnávání úředníků. Pořádná práce se přes něj najít nedá.

MS

Není to jenom o penězích, spoustu lidí odradí mizerné pracovní podmínky. Proto raději odcházejí do stabilnějšího pracovního prostředí.

HN

Přítel pracoval ve firmě jako elektrikář/instalatér, byť také původně studoval něco jiného a odešel po 4 letech, kdy měl odpracováno i 260 hodin za měsíc (daleké dojezdy), plat půl na ruku, půl na papír a ještě nic moc, ale nejhorší podle nej bylo na stavbách to chování k němu a organizace práce, kdy si museli kolikrát i sami vykopat či jinak připravit to, co tam připraveno byt mělo. Říkal ze k nim nastoupilo vždy hodně lidí, ale do týdne všichni skončili a šli radši do fabriky. On sám tam byl ve svých 28 nejmladší, všichni ostatní 40+

JK

J94a75n 94K37o21t49a43l34a

1. 4. 2024 13:00

Je to jak píšete..

Starší zvyklí dělat spoustu nad rámec svého platu kvůli obávám o místo, stanovili co je "normální" a nově příchozí se nestačili divit s názorem proč by to měli dělat.

Zažil jsem obdobnou věc.

Bohužel klasika u nás

VP

Článek to líčí jako "katastrofu". Přitom se jedná o naprosto normální věc. Více jak půlka třídy na základce se nedostala tam, kam chtěla. Strojvedoucí neprošli očním vyšetřením a skončili jako elektrikáři. Já chtěla na zdravotní, skončila jsem na průmyslovce. Za mnou spolužák chtěl na sportovní gympl, skončil na vojenské škole. Dva, co chtěli vařit, skončili jako soustružníci kovů. Naprosto normální!

LP

Lidem se obecně nechce makat a já jim pomalu začínám rozumět...

MS

lidem se nechce makat za minimální mzdu, drtit přesčasy a pak se ještě se hádat o peníze.

MK

Prvním problém je zažitá představa že řemeslná, fyzická práce je něco podřadného, uč se ať máš maturitu nebo půjdeš ,,k lopatě"

Druhá věc je současné učňovské školství, absolventi mají sice teoretické znalosti ale nulovou praxi. Pamatuju že dřív měli jeden týden školu a druhou praxi pod vedením učňovského mistra takže s výučním listem mohli samostatně pracovat. Představa že naše stavebnictví zachrání Ukrajinci je docela zcestná.

Foto

Nevím, s jakou školou máte zkušenosti vy, ale můj syn má na střední odborné škole vždy čtyři dny teoretické výuky (odhadem 2/3 ČJ, AJ, M, F apod., 1/3 odborné předměty), a pak celý pátek praxi v dílnách.

JK

J61a30n 31K14o52t85a63l93a

1. 4. 2024 9:25

Za volantem bude mít po celý život prakticky stejné finanční ohodnocení, zatímco s přibývající řemeslnou praxí bude jeho finanční ohodnocení stále stoupat,“ upozorňuje.

Nesmysl.

Za volantem se podívá i do světa a zjistí jak se tu vlastně máme "dobře"

99% zaměstnavatelů nabízí to co druhý třetí čtvrtý v okolí a vesměs něco malinko nad zaručenou mzdu v oboru. Často se stává že na úměrné platy roku 24' se zaměstnanec dostane jen s desítkami hodin přesčasů.

Pamatuji si jak při kalkulaci odpracovaných přesčasovych hodin sem byl daleko přes 300h za rok s průměrnou mzdou 30k.. Být řemeslník na HPP.. to nemá z morálního hlediska žádnou cenu.

Nevím kdo tyhle aprilové články stále vymýšlí i v jiné dny než 1.4

TT

Řemeslník si může vydělat slušné peníze.

Ale ne jako zaměstnanec velké stavební firmy, ale na IČO.

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

Všem se to líbit nemusí. Australská miliardářka nechce mít svůj obraz na výstavě

17. května 2024

Miliardářka Gina Rinehartová vyzvala australskou národní galerii, aby odstranila její portrét z...

Protest zemědělců příští týden nebude, kvůli Ficovi nechtějí jitřit situaci

17. května 2024  18:17

Čeští zemědělci odvolali protest, který se měl konat příští týden ve středu. Chtějí tak uklidnit...

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

Mladí Rakušané dostanou jízdenku na vlak zdarma. Jde o politiku, namítají kritici

17. května 2024

Všichni Rakušané, kteří v roce 2024 již dosáhli nebo teprve dosáhnou plnoletosti, obdrží...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!