Víno, vinotéka - Víno, vinotéka | foto: Václav Pancer, MF DNES

Mladá vína dostanou svatomartinský kabát

Všichni domácí vinaři budou moci poprvé první mladá vína nabízet pod jednotnou značkou "Svatomartinské" podobně, jako to dělají jejich francouzští kolegové z kraje Beaujolais. Podmínkou je splnění kritérií daných Vinařským fondem, který se letos v srpnu stal držitelem této ochranné známky.

Vinařský fond autorská práva koupil od původního majitele značky Jiřího Kopečka, který ji vinařům propůjčoval za poplatek. Nyní ji mohou využít všichni registrovaní producenti, kteří dodrží stanovená pravidla.

Tradice Svatomartinského vychází z dávného zvyku vinařů připíjet si na svátek svatého Martina poprvé novým, jiskrným mladým vínem.

Svatomartinské se bude uvádět na trh v jednotný termín 11. listopadu. Pod touto značkou se bude moci prodávat bílé víno, odrůdy Müller-Thurgau a Veltlínské červené ranné; růžové víno, odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké a červené víno, odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Před uvedením na trh bude každý nápoj posouzen nezávislou komisí, která zhodnotí, zda senzorické parametry odpovídají požadované charakteristice.

Vinaři budou moci používat grafickou známku na svých vlastních etiketách, nebo také užít společnou vzorovou etiketu. Vinařský fond spolu s dalšími vinařskými organizacemi přitom zabezpečí společnou propagaci, která bude zahrnovat výrobu reklamních materiálů či kampaň v médiích.

,