Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nekula špatně komunikoval, doplatil na boj o levnější potraviny, míní experti

  14:31aktualizováno  15:21
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula na svém postu končí a nahradit ho má lidovecký kolega Marek Výborný. Co se mu za rok a půl povedlo a v čem naopak selhal, komentují zemědělští odborníci.

Zdeněk Nekula nastoupil na začátku loňského roku do funkce ve složité době, kdy se dokončoval plán zemědělských dotací Společné zemědělské politiky EU. „Je mu ke cti, že ustál kritiku týkající se zvýšení platby na první hektary, což byl a je zásadní krok k podpoře menších a středních zemědělců, kterou se stávající koalice zaštiťuje,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Nekulu i vládu kvůli tomu kritizovala Agrární komora ČR i Zemědělský svaz ČR, které zorganizovaly i několik protestů. Vadilo jim hlavně rozhodnutí, které změnilo takzvanou redistributivní platbu z původně plánovaných deseti procent na 23 procent. Je to částka, která se rozdělí na prvních 150 hektarů z celého balíku peněz na přímé platby zemědělcům na hektar obhospodařované půdy. Změna vede k tomu, že větší část dotací získají menší farmáři.

S prací ministra Nekuly byl proto spokojený Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství. Podle něj měl zájem o dění v jejich segmentu, zajímal se o malé rodinné farmy, pomáhal.

„I ve strategickém plánování a dotacích se snažil pro nás ukrojit aspoň kousek a nenechal si to vymluvit. Tak doufám, že výměna ministra nemá právě tento důvod, kdy ještě vnímáme negativní komentáře,“ říká Šebek. Naopak v čem vidí problém je myslivecký zákon, kdy nebylo naplněné koaliční vládní prohlášení. „Požadovali jsme razantnější změny, ale nebyli jsme vyslyšeni. Také jsme prosazovali některé další změny, jako zastropování plateb, které si myslíme, že jsou nevyhnutelné,“ míní předseda.

Slabá komunikace

Podle zemědělských zástupců nebyl ministr příliš komunikativní. „Já osobně si myslím, že pan ministr není úplně nejlepší odborník na komunikaci, jak s médii, tak se zemědělskou veřejností. Například při jednání ohledně konsolidačního balíčku nebo kontroly marží potravin v řetězcích,“ vzpomíná Jan Doležal, prezident Agrární komory a dodává, že v právě v maržích nebylo ministerstvo zemědělství schopné vyslyšet odborné rady a nakonec si kontroly udělali po svém.

Ministr zemědělství Nekula končí. Strana mě nepodržela, říká. Přijde Výborný

Komplikované jednání vzpomíná také Martin Pýcha ze Zemědělského svazu. „S panem ministrem jsme si po odborné stránce příliš nerozuměli. Pro nás to bylo dost složité. Naše první komunikace začala změnou strategického plánu, se kterou jsme nesouhlasili. Ve finále o klíčových rozhodnutích nerozhodoval on sám s jeho zemědělským týmem, ale celá koaliční pětka. Takže o zemědělství, dotacích či financích rozhodovali neodborníci a lidé mimo obor,“ kritizuje předseda svazu.

Lov srnců lukem znovu na scéně, ministerstvo řeší mysliveckou novelu

„Vláda při svém nástupu slibovala větší podporu malým zemědělcům a potravinářům, snížení byrokracie, podporu volného trhu a deagrofertizaci. Jde přitom o velmi složitá témata, které vedle odborných znalostí vyžadují i velký politický cit. Ministerstvo zemědělství pod odcházejícím ministrem v těchto tématech bohužel moc nepokročilo a příliš nepřispělo ani k modernizaci produkce potravin v Česku,“ míní Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

České předsednictví mu sedělo

Podle prezidenta Agrární komory Nekulovi více seděla role na mezinárodní úrovni, než ta na domácí scéně. „Pozitivně bych ho hodnotil v době předsednictví, kdy tu roli zvládl velmi dobře. Podle mě se tam našel, tato role mu seděla více než ta na domácí scéně, kdy se dokonce dostal do sporů s panem Prouzou,“ říká Doležal.

Byl Nekula dobrým ministrem?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 21. června 2023. Anketa je uzavřena.

„Některé kroky se z jeho strany daly hodnotit i pozitivně, kvitoval jsem například komunikaci mezi řetězci, i když forma byla poněkud svérázná,“ říká předseda Zemědělského svazu Pýcha.

Nekula se také v posledních měsících opakovaně vyjadřoval k cenám potravin a kritizoval obchodní řetězce, které podle něj zneužívaly ekonomické situace a v době rostoucí inflace si neúměrně navyšovaly marže. Podal kvůli tomu i podněty Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kvůli cenám vajec nebo cukru. Havel poznamenal, že jeho pojetí boje za levnější potraviny mu příliš nepomohlo a kritika řetězců byla hodně jednostranná.

„Chci končícímu ministru Nekulovi poděkovat za jednu věc. Díky němu má Úřad pro ochranu hospodářské soutěže velmi robustní databázi cen základních potravin v celém výrobním řetězci a nový ministr tak bude mít dobrou datovou základnu pro práci na podpoře větší konkurence a pestrosti nabídky potravin,“ říká Prouza.

„Pevně věřím, že nový ministr dokáže znovu k jednomu stolu posadit všechny, kterých se tato témata týkají, a konečně se zaměříme na to, co skutečně posílí české zemědělství a potravinářství a zlepší kvalitu i dostupnost českých potravin,“ dodává Prouza.

9. května 2023

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...