Mince připomene 50 let vlády královny

Hlava Velké Británie, královna Alžběta II., sedí na trůnu už půl století. Podle britské královské mincovny je to tak dlouhá doba, že si zaslouží trvalou připomínku v každodenním životě ostrovanů. Proto vydává zlatou jubilejní minci v hodnotě pěti liber.

Na minci vyniká nápis Amor Populi Praesidium Reg, což ve volném překladu znamená Láska lidu je ochranou královny. Na líci je panovnice na koni, rub zdobí královnin profil.

Nový sběratelský skvost zajistí královně "nesmrtelnost" na pamětní minci už potřetí. Předcházející mince (ražené ke korunovaci královny a k 25. výročí její vlády) měly stejnou úpravu jako nejnovější emise. Britská královská mincovna sice zpřístupní minci sběratelům už dnes, do oběhu se ale dostane až v květnu.

Alžběta II. plánuje, že k 50. výročí své vlády navštíví v  létě členské země britského Společenství národů, které sdružuje někdejší kolonie pod britskou korunou. Vlastní oslavy na britských ostrovech mají trvat týden a začnou v červnu.

Britská královna nastoupila na trůn v únoru 1952, korunována byla 2. června 1953. Její oficiální titul zní Její královská výsost Alžběta II., z milosti boží královna Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a ostatních držav a území, hlava Společenství, obhájkyně víry.

Britská královská mincovna vydala pamětní pětilibrovou minci k výročí 50 let vlády královny Alžběty II. (2. ledna 2002)

,

Britská královská rodina