Fit snídaně s medem a oříšky

Fit snídaně s medem a oříšky | foto: Medokomerc

Medové snídaně za půl milionu. Ministerstvo pokračuje se školním projektem

  • 3
Ministerstvo zemědělství i přes koronavirovou pandemii pokračuje s projektem Medových snídaní. V něm přednáší včelaři na školách a školkách o životě včel a o prospěšnosti medu. V letošním roce za projekt plánuje stát utratit půl milionu korun.

Loni stát zvládl pouze podzimní část už sedmého ročníku přednášek, na jaře byly kvůli epidemiologické situaci zrušené. „Do projektu bylo zapojeno 41 škol a školek z celé České republiky, ve kterých proběhlo s ohledem na COVID-19 a opatřeních ve školách 87 přednáškových bloků, tedy přibližně polovina z maximální kapacity projektu,“ sdělil iDnes.cz mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. 

Loni se tak do projektu zapojilo 1768 dětí, stát se pak o další podporu snažil také v Národním zemědělském muzeu při akci „Jedu v medu“. 

Stát plánuje v projektu pokračovat také letos. „Rozpočet je plánovaný stejný jako vloni, tj. 500 000 Kč, přičemž reálné celkové čerpání v roce 2021 bylo 315 748 Kč,“ doplnil mluvčí.

Podle webu  trvá přednáška půl hodiny pro předškoláky a 45 minut na základní škole. Dětem se předvádějí reálné včelařské pracovní nástroje a pracovní postupy. „Během přednášky, respektive před, či po ní je dětem podávána ochutnávková medová snídaně – chléb s máslem a medem,“ píše se na webu. Akce má na starosti Zařízení služeb ministerstva.

Spotřeba medu se podle posledních údajů Českého statistického úřadu předloni propadla o zhruba 30 procent na 600 gramů na osobu. V předchozích letech se pohybovala kolem kilogramu na člověka a rok.

Při spouštění projektu ho kritizoval Státní zdravotní ústav, například kvůli tomu, že med obsahuje hodně cukrů. Podle tehdejšího vyjádření ministerstva šlo o nedorozumění, ústav se měl domnívat, že děti budou dostávat med každý den. Ve skutečnosti děti ze zapojených tříd dostanou „medovou snídani“ jednou za rok.