Miliardář Richard Branson se vzdává 100 procent zisků svých dopravních společností ve prospěch výzkumu globálního oteplování.

Miliardář Richard Branson se vzdává 100 procent zisků svých dopravních společností ve prospěch výzkumu globálního oteplování. | foto: Reuters

Magnát Branson se vzdá zisků, dá je na ekologii

  • 37
Majitel aerolinek Virgin, miliardář Richard Branson, se rozhodl utrhnout si od úst pořádný krajíc. Všechno, co vydělají jeho dopravní společnosti v příštích deseti letech, věnuje na výzkum alternativních zdrojů energie a příčin globálního oteplování.

Celková suma, kterou Branson dá na výzkum, dosáhne tří miliard dolarů, tedy asi 67 miliard korun. Cílem investice je "odstavit lidi od uhlí a ropy".

"Jedním z dědictví po našich rodičích a jejich rodičích, které nám zanechali, je neuvěřitelně krásný svět. Je v našich rukách, jestli naše děti a jejich děti zdědí totéž po nás," prohlásil miliardář.

Do ekologického výzkumu půjdou i veškeré čisté zisky z Bransonovy železniční společnosti Virgin Trains. Jeho celkový majetek odhaduje časopis Forbes na 2,8 miliardy dolarů.

Branson představil svůj záměr na schůzce politiků, podnikatelů a zástupců neziskových společností Clinton Global Initiative, kterou pořádá bývalý prezident USA Bill Clinton.

"Nesmíme být tou generací, která bude zodpovědná za nevratné znečištění celé planety. Abychom toho dosáhli, musíme se zbavit závislosti na fosilních palivech," řekl Branson. "Chceme tak povzbudit i ostatní, aby v tom udělali maximum."

Loni získal Clinton pro výzkum alternativních zdrojů 2,5 miliardy dolarů. Letos se na konferenci zavázalo přispět 114 organizací s celkovým příslibem 5,7 miliardy dolarů, což je asi 127 miliard korun.

,