Zdeněk Linc a Jakub Gottwald z Lihovárek.cz | foto: lihovárek.cz

Pálenky v lahvích v ohrožení. Budoucnost možná bude v plechovkách, říká expert

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zdražování se nevyhne ani lihovinám, očekáváme, že lihovary zvýší ceny od příštího roku o pětinu, říká v rozhovoru pro iDNES.cz spolumajitel serveru pro prodej lihovin Lihovárek.cz a tajemník Unie destilatérů ČR Jakub Gottwald. V poslední době roste obliba oskerušovice, ale třeba i ananasovice v restauračních provozech.

Pomáháte malým lihovarům s odbytem jejich produkce. Kolik jich v poslední době vzniklo?
Docela hodně. Za tu dobu, co to vlastně děláme, i když se snažíme nepřeceňovat náš vliv, si myslíme, že obor změnil Martin Žufánek a potom my. Žufánek ukázal, že se dobrý produkt dá prodat za 500 korun a my jsme ukázali, že produkt jiné značky se dokáže prodat za podobné peníze. Na našem startu před čtyřmi lety jich bylo tak 20 a dnes spolupracujeme s 50 lihovary. Je evidentní, že jich skokově přibylo. Je to pozitivní, ale člověk na tom nechává tak nějak i játra.

Rum je nejméně environment friendly destilát, cukrová třtina je dvouletá rostlina, používá se hodně chemie. Když to porovnám se slivovicí, pro kterou můžou stromy plodit 30 a více let, je to jiný svět.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se