Letošní víno zachránil říjen

  • 2
Nebýt října, nedopadl by letošní ročník vína zřejmě příliš dobře. Počáteční sucho a následně i chladnější průběh srpna nevytvořily pro révu právě příznivé podmínky. Když už se ale vinaři začali obávat nejhoršího, zasáhlo babí léto.

„Rok 2004 byl v počasí proměnlivý, ale nakonec příznivý. Koncem září a v říjnu ale přišla vláha i teplo a během 14 dnů nastal nečekaný zvrat v kvalitě,“ říká Pavel Lacina, technolog společnosti Vinium, jednoho z největších tuzemských vinařství.

U raných odrůd, které už firma nalahvovala jako mladé svatomartinské víno, lze dokonce už odhadnout jejich budoucí vlastnosti.

„Neuburské, Müller Thurgau či Muškát moravský mají proti loňsku mírně vyšší kyselinu, která je ale v příjemné harmonii s obsahem cukrů. Perspektiva ležení je u nich velmi dobrá,“ říká Lacina.

Z červených vín zhodnotil například Modrý Portugal. „Má intenzivní barvu s bohatým ovocným buketem. Harmonie dosáhne po potřebné době zrání.“

Z hlediska výnosů bude letošní ročník podobný jako ten minulý. Svaz vinařů odhadl, že by se úroda měla pohybovat mírně nad hranicí šesti tun na hektar.

Ve sklizni bude nejvýrazněji opět zastoupena tradiční domácí odrůda Müller Thurgau a Veltlínské zelené. O třetí příčku se podělí Svatovavřinecké a Ryzlink vlašský.

„Odrůdová skladba je optimální, v poměru 65 procent ku 35 ve prospěch bílých odrůd. Hlavně v Německu a Rakousku začíná být opět zájem o bílá vína,“ míní tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Oblíbenost červených a bílých vín se podle něj mění zhruba v deseti až patnáctiletých cyklech.

Spotřeba vína se v České republice pohybuje kolem 16 litrů na osobu a rok.

„Trend je stoupající a věřím, že není problém aby se spotřeba dostala až na evropskou úroveň, tedy 32 litrů,“ dodává Půček.