Parkoviště, auta - ilustrační foto | foto: Martin Adamec, MF DNES

Letos zřejmě padne rekord v dovozech ojetin

  • 40
Letošní rok se pravděpodobně zapíše do statistik jako rok rekordního dovozu ojetých aut. Jen za první pololetí se dovezlo do republiky 70 001 ojetých osobních vozů. To představuje proti loňsku nárůst importů o více než čtvrtinu.

„Pokud bude zachován trend uplynulých let, bude toto číslo v závěru roku 2005 na hodnotě 1 300 000. Letošní dovoz ojetých osobních automobilů tedy bude v historii zřejmě nejvyšší,“ uvedl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Průměrný věk ojetých osobních aut dovezených v prvním pololetí se pohyboval těsně pod hranicí sedmi let. Podle Antonína Šípka tak dovoz ojetin negativně ovlivňuje průměrné stáří vozového parku.

U osobních automobilů se průměrný věk pohyboval loni kolem 13,5 roku. Více než třetina osobních aut měla ale už 15 let nebo víc.

Největší nárůst dovozu ojetých motorových vozidel z dovozu nastal u motocyklů a mopedů. Za první pololetí jich řidiči registrovali 5 434, což je proti loňsku o 45 procent víc. I počet dovezených ojetých motorek tak zřejmě letos překoná rekord.