Peníze, české bankovky

Peníze, české bankovky | foto: Profimedia.cz

Leasing za tři čtvrtletí klesl o 15 procent

  • 0
Objem leasingu členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) za tři čtvrtletí klesl meziročně o 15 procent na 70 miliard korun. Naopak spotřebitelské úvěry vzrostly o 15 procent na 40,9 miliardy Kč.

Loni se tuzemský leasing zvýšil téměř o 15 procent, dvojciferným tempem vzrostl poprvé od roku 2001.

"Pokles leasingových obchodů související se snižováním investic je v nebankovním sektoru vyvažován posilováním úvěrových aktivit nebankovních finančních institucí. Dvojciferný růst vykazují nadále členské společnosti ČLFA poskytující finanční produkty pro domácnosti," uvedla členka představenstva asociace Blažena Valkošáková.

Leasing využívají především firmy a podnikatelé," komentoval výsledky leasingu šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. Důvodem poklesu podle něj může být i nejistota způsobená finanční krizí, která vede společnosti k redukci nákladů a odložení investic.

Zástupci asociace však naopak míní, že reakce bank na současnou světovou finanční krizi, zejména omezení dostupnosti úvěrů pro některé žadatele, vede ke zvýšení zájmu o financování řady investičních záměrů leasingem.

V leasingu movitých věcí za tři kvartály pokračoval růst podílu leasingu strojů a zařízení. Blíží se již jedné čtvrtině a předstihl dříve dominující leasing osobních vozidel. Podíl operativního leasingu na celkovém objemu našeho leasingu strojů, zařízení a dopravních prostředků dosáhl 17,3 procenta, podíl na leasingu osobních aut a lehkých užitkových vozů přesáhl čtvrtinu.


,