"Našlo si své příznivce, a tak jsme se pro něj i letos rozhodli," říká vinař kutnohorských vinohradů Stanislav Rudolfský.
A jak vypadá takové lisování? V prodejně Vinných sklepů o sebe cinkají skleničky, milovníci vína se těší, až uvidí, jak se lisuje takzvané slámové víno.
Návštěvníci potají uždibují scvrklé červené hrozny v bedýnkách a pochutnávají si na jejich sladkosti. Najednou se z vedlejší místnosti ozve drtička. Nakonec se rozdrcené hrozny vysypou do lisu, a když je sud plný, přikryje se víkem. Ručním posunováním víka se z bobulek lisuje červená šťáva, která pozvolna vytéká do velké nádoby.
"Ochutnejte," nabízí vinař první vzorky a podá milovníkům vína skleničku s ještě kalnou pěnivou tekutinou. Zjišťuje se, jakou má víno cukernatost.
"Je to trochu pomalejší proces, protože je zde větší množství cukru a minerálů," vysvětluje kutnohorský vinař.
Slámové víno má mít sedmadvacet stupňů cukernatosti podle normalizovaného moštoměru. "My dnes máme čtyřiatřicet stupňů," pochvaluje si Rudolfský. Ve sto litrech šťávy je tedy 34 kilogramů cukru.
Zatímco loni byla barva slámového vína bílá a vyráběla se ze chardonnay, letos bude kvasit z modrých hroznů svatovavřineckého. "Myslím, že nakonec bude asi růžové," domnívá se Rudolfský.
Odrůdu, původ a definitivní cukernatost bude muset ještě zkontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. A proč název slámové víno? "Tři měsíce musí zrát na slámě," popisuje Rudolfský s tím, že tyto hrozny dozrávaly více než tři měsíce.
Takové víno je ale opravdu jen pro znalce, protože dvoudecilitrová lahev stojí pět set korun. Proto ho loni kutnohorské Vinné sklepy vyrobily jen třicet litrů z 250 kilogramů. Poptávka po něm se rozkřikla, a tak ho letos bude více. "Je to spíš jako pozornost nebo dárek," podotýká Rudolfský. Letos sklidili v říjnu 600 kilogramů hroznů, ze kterých by mělo být kolem padesáti litrů vína. Na pult by se mělo dostat už o prázdninách.