Vláda schválila pravidla pro kurzarbeit. Je to krvavý kompromis, řekla Maláčová

  • 451
Ministři schválili pravidla pro kurzarbeit, který má pomoci zabránit masivnějšímu propouštění ve firmách kvůli epidemii koronaviru a nedostatku zakázek. „Je to krvavý kompromis,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Stát má v režimu kurzarbeit, kdy zaměstnanec firmy zůstává doma, přispívat na jeho plat částkou ve výši 70 procent jeho čisté mzdy.

Ještě to musí schválit parlament. Vláda přitom chce, aby pravidla pro kurzarbeit schválil ve stavu legislativní nouze.

„Každá dohoda je o kompromisu,“ řekla po jednání vlády také ministryně financí Schillerová. „Musí se dopad rozdělit spravedlivě mezi zaměstnavatele, stát a zaměstnance,“ uvedl ministryně financí.

Na pravidlech pro kurzarbeit, který má od začátku listopadu nahradit programy Antivirus, se vláda několikrát neshodla, ale ve středu koalice oznámila shodu.  

Program kurzarbeit by spouštěla vláda při vážném ohrožení ekonomiky či odvětví. Pracovník by mohl doma zůstat jeden až čtyři dny v týdnu, a to maximálně 12 měsíců. Místo platu od firmy by dostával příspěvek od státu, nejvýš však do výše celostátní průměrné mzdy.

Zaměstnavatel by hradil za dobu nepřidělování práce pojistné na zdravotní pojištění v plné výši a pojistné na sociální pojištění z částky odpovídající 70 procentům čisté mzdy. „Tady došlo k posunu. Bude se jednat o čistou mzdu, ne o hrubou,“ řekla Schillerová.

Kurzarbeit nebude moci využít firma, která má sídlo v daňových rájích. Právnická osoba musí mít sídlo v České republice a platit v ní daně. Firma, která bude využívat kurzarbeit, také nebude moci vyplácet dividendy.

Vláda se v pátek podle Maláčové také shodla na tom, že příspěvek od státu na mzdu osob se zdravotním postižením se od října zvýší z 12 800 korun o osm stovek. Podle ministryně práce to pomůže 60 tisícům osobám zdravotně postiženým na trhu práce.

22. září 2020