Krize dopadla i na farmaceutický průmysl. Hartmann-Rico zavře továrnu v Mostu.

Krize dopadla i na farmaceutický průmysl. Hartmann-Rico zavře továrnu v Mostu. | foto: René Fluger, ČTK

Krize položila mosteckou továrnu Hartmann-Rico, o práci přijde 249 lidí

  • 11
Farmaceutický průmysl je jedno z mála odvětví, které je vůči finanční krizi částečně imunní, tvrdí analytici. Teď však krize udeřila i na něj. Výrobce zdravotnických a hygienických potřeb Hartmann-Rico totiž zavře svou továrnu v Mostě a propustí 249 lidí.

Firma plánuje útlum výroby a postupně propustí všech 249 zaměstnanců. Výroba obvazů je kvůli globální ekonomické krizi a vysokému kurzu koruny v Evropě neudržitelná, zdůvodňoval dnes novinářům plánované uzavření závodu generální ředitel Hartmann-Rico Ľubomír Páleník.

Rozhodnutí oznámilo vedení firmy dnes odpoledne zaměstnancům. Ti budou do dvou týdnů znát přesný harmonogram propouštění.

"Naše sociální cítění vyjádříme tím, že investujeme několik milionů korun do odstupného nad rámec zákoníku práce," řekl Páleník. Zaměstnanci dostanou klasické tříměsíční odstupné podle zákoníku práce a další jeden nebo dva platy podle odpracovaných let a podle doby, jak dlouho ještě u firmy zůstanou.

Vedení zaměstnancům nabídlo i práci ve svých závodech ve Veverské Bítýšce na Brněnsku, Chvalkovicích na Náchodsku a v Havlíčkově Brodě. Firma ale nepředpokládá, že to všichni zaměstnanci přijmou.