Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krize 2009: co nás čeká

  9:27
České hospodářství není v krizi, ale jeho růst výrazně zpomalí. Co nás v roce 2009 čeká? Stručně řečeno - desítky tisíc lidí ještě přijdou o práci, platy porostou jen velmi mírně, pokud vůbec. Nebude se však na druhou stranu jen zdražovat, jako je to u energií.
Nákupy budou výhodnější. Už teď zlevňují potraviny, pohonné hmoty i auta. Ilustrační foto.

Nákupy budou výhodnější. Už teď zlevňují potraviny, pohonné hmoty i auta. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Naše ekonomika byla v recesi před více než deseti lety. Od té doby nepřetržitě roste, nejvíce za rok 2006 o 6,8 procenta. Zpomalení růstu na odhadovaná dvě procenta je však největším poklesem od roku 1997. Největší světové ekonomiky se však už dostaly do recese - včetně sousedního Německa, které je naším nejvýznamnějším obchodním partnerem.

Nejsou zakázky, už nechoďte
Propouštění se dá příští rok očekávat u firem ze zpracovatelského průmyslu. Zhoršená situace potrvá u desítek dodavatelských firem Škody Auto minimálně v první polovině roku, kdy firma nepojede na plný plyn.

Platy vzrostou málo

Mzdy zaměstnanců firem porostou jen v některých podnicích. Řada lidí bude ráda, když neztratí práci. Průměrně se podle ekonomů očekává růst platů o jednotky procent nad inflaci, která bude okolo dvou tří procent. Státní zaměstnanci jsou na tom líp. Dostanou přidáno všichni, i když jen o 3,5 procenta. Nejvíc si přilepší učitelé, a to v průměru asi o desetinu.

Česko je exportně orientovanou zemí, navíc na státy, kde poptávka po výrobcích prudce poklesla. A právě ve firmách spoléhajících na vývoz se dá očekávat další propouštění zaměstnanců. Analytici se v růstu počtu nezaměstnaných dost rozcházejí. Například Next Finance očekává míru nezaměstnanosti příští rok na úrovni 5,9 procenta, Česká spořitelna zase až na osmi procentech. Kdyby měla mít pravdu banka, přišlo by během příštího roku o práci na 140 tisíc lidí.

Zhoršení odbytu se také očekává kvůli posílení koruny jak vůči dolaru, tak euru. V těchto měnách totiž nejvíce tuzemských firem inkasuje tržby. S koncem roku se například čeká kurz 24,40 koruny za euro, což je posílení o téměř dvě koruny.

Levnější benzin i potraviny
Na druhou stranu mnohem příznivější bude cenová hladina. Už během druhé poloviny letošního roku výrazně zlevnila například auta, a to až o třetinu. Nejcitelněji poznali pokles ceny pohonných hmot všichni řidiči. Benzin zlevnil o třicet procent na průměrných 23,40 koruny za litr.

Od počátku roku se ještě dá očekávat mírné zlevnění. Kvůli spotřebním daním (téměř dvanáct korun na litr) a očekávanému omezování těžby ropy se však ceny paliv už brzy na cestě dolů zastaví.

Už od jara vytrvale klesají ceny zemědělských surovin. Po celosvětově dobré sklizni a pádu cen ropy se pokles ještě zrychlil. Tuna pšenice tak nestojí ani polovinu toho co loni a je na úrovni roku 2006. Potraviny začaly pomalu zlevňovat až v prosinci. Avšak už za říjen statistici zaznamenali pokles maloobchodních tržeb, a to o 3,3 procenta.

Růst cen zpomalí

Platit budeme v roce 2009 více za elektřinu, a to v průměru o necelých deset procent. Plyn zůstává na stejné úrovni. V řadě měst se zvyšují poplatky za vodu. Od ledna se čeká ještě mírné zlevnění pohonných hmot. Novoroční slevy v obchodních řetězcích budou podle obchodníků mnohem vyšší než jindy. Celkový růst cen bude výrazně pomalejší než v roce 2008.

Také další měsíce, možná i včetně vánočního prosince a počátku roku 2009, mají například podle Heleny Horské z Raiffeisenbank skončit meziročním poklesem. Obchodníci se podle toho už chovají a nabízejí širší nabídku akčních cen. Meziroční pokles cen potravin se tak už v prosinci počítal v desítkách procent. Slevy od počátku roku mají být podle obchodníků ve srovnání s loňským rokem ještě výraznější.

Spadnou úroky z hypotéky
V polovině roku se čeká také snižování úroků. Například úroky z hypoték by podle ekonomů měly ke konci roku 2009 spadnout o minimálně půl, možná až o celé jedno procento. To může u některých úvěrů na bydlení dělat od několika stovek až po pár tisíc korun měsíčně. Banky se jistě budou ještě více předhánět v nabídkách přefinancování. Tedy že vaši hypotéku zaplatí a nabídnou vám nižší splátky.

Pokud jde o bydlení, předpokládá se, že ceny některých bytů poklesnou, a to i o několik desítek procent. Jde hlavně o nové byty, které v nabídce developerů v roce 2008 neodpovídaly realitě. Zlevní také panelákové byty.

Místo růstu platů raději místa
Obecně si lidé z firem o nějaké to procento nad inflaci polepší, ne však všichni. Jistotu naopak mají státní zaměstnanci. Průměrně se jim podle schváleného rozpočtu a dohod s odbory zvýší mzdy asi o 6,5 procenta. Tento průměr jim navyšují učitelé, kteří si polepší o deset procent. Většina úředníků si tak připíše asi jen 3,5 procenta.

Více lidí bez práce

Počet lidí bez práce se v novém roce zvýší. Další firmy totiž budou omezovat výrobu kvůli zpomalení hospodářství v odbytových zemích. Odhady ekonomů, kolik lidí bude propuštěno, se liší. Optimisté očekávají přírůstek jen několik desítek tisíc nově registrovaných nezaměstnaných, jiní odhadují až 140 tisíc lidí bez práce navíc.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Vývoz českého nábytku klesá, na vině je Německo. Výrobci hledají nové trhy

27. dubna 2024

Export českého nábytku do zahraničí se v loni propadl. V porovnání s předchozím rokem se hodnota...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Draží se jedinečná sbírka mincí ze Skandinávie. Dědicové na ni čekali sto let

27. dubna 2024

Potomci dánského máslového magnáta čekali přesně sto let, než se mohli přihlásit o své dědictví v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...