Krachujete? Stát za vás zaplatí!

  • 23
Před lety přivedli soukromí majitelé Tusculumu Rousínov svou nábytkářskou firmu na pokraj krachu: IPB a Komerční bance dlužili asi 600 milionů korun. Avšak díky programu Exit a Rozvaha, zbytku z původně velkolepého plánu velký třesk ministra průmyslu Miroslava Grégra, dostanou titíž majitelé šanci najít nové vlastníky. Stát jim pak odpustí dluhy, jež mezitím převzala státní konsolidační agentura. Obdobnou pomoc slíbila vláda ve středu pětici soukromých firem.

Pravidla nové revitalizace umožňují státním úředníkům prodat firmy bez výběrových řízení, a dokonce nepřímo i původním majitelům. Strategický investor pak podniky oddluží přeměnou dluhu na akcie. Kromě Tusculumu je ve šťastné pětce i Královopolská strojírna, Praga Hostivař, TOS Čelákovice a Hutní Montáže Ostrava.

A jak konkrétně záchrana Tusculumu proběhne? Jeho majitelé se spojili s německou firmou Loddenkemper, na niž převedli několik procent akcií a doporučili ji jako strategického investora. Loddenkemper s výraznou slevou úvěry koupí, a nábytkáře tak lacino ovládne.

Největší prospěch z toho budou mít právě současní vlastníci, kteří by v normálních podmínkách museli z podniku odejít bez jakéhokoli odstupného. "První jednání o prodeji pohledávek bude konsolidační agentura iniciovat se společností Loddenkemper," potvrzuje postup Grégrův návrh vládního usnesení.

Problém je, že pohledávku chtěly koupit i další firmy z oboru, a pokud by stát organizoval veřejnou soutěž, mohl dostat mnohem více. Ještě horší však podle ekonomů je, že stát organizuje morálně problematickou transakci, na níž vydělají původní nekvalitní majitelé a manažeři.

O převzetí dluhu, a tedy faktické ovládnutí firmy, usilovaly například ziskové nábytkářské firmy Jitona a Magnum, vlastnící výrobce kuchyní Koryna. "Českou konsolidační agenturou bude s největší pravděpodobností vyhlášeno veřejné výběrové řízení, o vyhlášení vás budeme informovat," odepsali ještě před pěti týdny zástupci ČKA na žádost o koupi dluhů Tusculumu šéfovi Jitony Radkovi Ždáreskému.

Po rozhodnutí vlády však bude zřejmě vše jinak. Pravděpodobná nižší výtěžnost pohledávky přitom půjde na vrub daňových poplatníků. "Nejde hlavně o výtěžnost, nýbrž o nalezení strategických majitelů," hájí prodej pohledávek bez výběrových řízení vrchní ředitel Grégrova resortu Josef Jarabica.

Podobně jako Tusculum má stát zachránit ještě čtyři další zmíněné firmy. Šéf Pragy Jiří Hynek přiznává, že i v tomto případě jsou to současní majitelé, kteří si našli rakouského investora. "Už dvakrát se účastnil později zrušených soutěží na odkup pohledávek a byl jediným zájemcem." Zájemce má i TOS, naopak u Královopolské (jako jediná je v soudím vyrovnání a nevlastní ji původní majitelé) a Hutních montáží je vlastníci a stát budou teprve hledat.