HDP, ekonomika, peníze, obchod (c) profimedia.cz/corbis

HDP, ekonomika, peníze, obchod (c) profimedia.cz/corbis

KPMG hasí účetní skandál půl miliardou dolarů

  • 4
Společnost KPMG, jedna ze čtyř největších auditorských firem na světě, se vyhnula soudu. Dohodla se s vyšetřovateli a svůj účetní skandál urovná mimosoudně. Americké úřady nechtějí riskovat další krach a ztrátu tisíců pracovních míst, proto se rozhodly přijmout bolestné 456 milionů dolarů.

Krachem už dříve skončila jiná auditorská firma Arthur Andersen. Ta byla zapletená do kauzy Enron. - více zde

KPMG se zaplacením půl miliardy dolarů vyhne podání žaloby, která jí hrozila za to, že v minulých letech pomáhala bohatým jednotlivcům vyhýbat se daňovým povinnostem.

Díky dohodě nebude z pomoci při daňových únicích žalována sama firma, ale jen osm jejích bývalých manažerů. Žaloba by totiž firmu mohla zničit stejně jako před dvěma lety Andersen, od kterého odešli jeho klienti.

Federální agenti vyšetřovali nástroje nabízené KPMG k nelegálnímu snížení daňových odvodů přes tři roky. Tyto služby prodávala firma mezi lety 1996 a 2002.

Jméno KPMG se objevilo v souvislosti s firmou Xerox. KPMG měla totiž výrobce kopírek nechat zveřejňovat falšované finanční výsledky. Chtěla se tak pojistit, aby neztratila prvotřídního klienta. - více zde

KPMG dlouho tvrdila, že s falšováním výkazů nemá nic společného. V červnu ale přiznala plnou zodpovědnost za nezákonné praktiky bývalých společníků firmy a vyjádřila nad nimi politování.

Auditorská firma se nyní také podvolila nezávislému dohledu nad svou činností. V reakci na vyšetřování a negativní publicitu také omezila služby nabízející "optimalizaci daní" bohatým jednotlivcům.

"Společnost KPMG je velice potěšena, že dosáhla dohody s ministerstvem spravedlnosti. Litujeme minulých praktik, které byly předmětem vyšetřování. KPMG je nyní lepší a silnější díky tomu, že se poučila ze své minulosti," uvedl v prohlášení šéf firmy Timothy P. Flynn.

, , ,