Obchodní dům již brzy projde rekonstrukcí. (22. prosince 2023)

Obchodní dům již brzy projde rekonstrukcí. (22. prosince 2023) | foto: Profimedia.cz

Kotva se konečně dočká rozsáhlé rekonstrukce. Obchodní dům opouštějí nájemci

  • 5
Vrcholí příprava roky odkládané rozsáhlé rekonstrukce pražského obchodního domu Kotva. Podle zdrojů iDNES.cz se uskuteční již příští rok na jaře. Během několika měsíců obchody postupně obdrží z prostor výpověď, některé již svou činnost přerušily.

Podle ověřených zdrojů iDNES.cz se již od začátku příštího roku budou postupně ukončovat nájemní smlouvy retailerům, kvůli plánované rekonstrukci obchodního domu Kotva. „Od některých retailerů máme informaci, že dojde k celkové rekonstrukci Kotvy,“ uvedl zdroj, který nechtěl být jmenován.

Uzavření některých obchodů a služeb však již potvrdilo několik z nich. V červenci svou činnost přerušilo fitness studio. „Obchodní dům Kotva bude po dobu oprav zcela uzavřen, a proto se musí uzavřít také náš fitness & relax klub. Clever fit Kotva se do prostor obchodního domu vrátí po dokončení rekonstrukce. Podle předběžných odhadů v prosinci 2025, případně na jaře 2026,“ píše na stránkách Clever Fit.

Kotva otevřela před 45 lety. S rekonstrukcí se čeká na souhlas památkářů

Také dalšího nájemce čeká poslední měsíc provozu. „Prodejna dm drogerie v OD Kotva se zavírá dne 31. ledna 2024. Během února dojde k vystěhování prodejny. Následný postup je předmětem dalších jednání v budoucnu,“ řekl iDNES.cz Jiří Peroutka, manažer komunikace dm.

Na přeměně stávájícího obchodního domu se již na konci prázdnin dohodla městská část Praha 1 se společností PAN EU Kotva Prague a již nyní se podepisují poslední smlouvy a dohody.

„Dohoda s investorem v sobě odráží odborné požadavky vznesené například naší Komisí pro územní rozvoj, které se týkaly budoucího funkčního využití Kotvy, nového vstupu z náměstí Republiky a budoucí podoby zbylého okolí. Reaguje ale také na požadavky občanů na maximální snížení dopadu provozu na okolí obchodního domu – hlavně světelné a hlukové zátěže z teras objektu v nočních hodinách,“ stojí v zápisu ze srpnového zasedání.

Československý luxus

Obchodní dům Kotva byl otevřen v roce 1975 jako příklad luxusního československého obchodního domu. V době uvedení do provozu to byl pátý největší obchodní dům v Evropě s prodejní plochou 22 160 metrů čtverečních, který dokázal díky dvěma tisícům zaměstnanců obsloužit až 75 tisíc zákazníků denně.

Obchodní dům patří mezi tzv. druhou generaci českých obchodních domů. Stavba na půdorysu propojených šestihranů vznikala podle návrhu Věry a Vladimíra Machoninových a bývá považována za jednu z nejvýznamnějších českých staveb první poloviny sedmdesátých let.

Obchodní dům Kotva je opět kulturní památkou, řeklo ministerstvo

Kotva i další obchodní domy po roce 1989 musely čelit nově vznikajícím moderním nákupním centrům. Obchodní dům se dlouhodobě potýkal s nedostatečným zájmem o pronájem obchodních ploch, v některých patrech zůstávaly volné prodejní plochy.

Pod vedením irské skupiny Markland, tehdejšího majitele, v roce 2009 prošel obchodní dům Kotva rekonstrukcí vnitřních prostor, a to prvního, druhého a třetího patra. V roce 2010 se za plného provozu rekonstruovalo přízemí.

V roce 2024 se objekt vedený jako národní kulturní památka po dlouhých stavebních přípravách konečně dočká rozsáhlé rekonstrukce.