Kotva otevřela před 45 lety. S rekonstrukcí se čeká na souhlas památkářů

  7:17aktualizováno  10:17
Sedm podlaží, 57 prodejních oddělení, 39 druhů služeb a kapacita pro 22 milionů zákazníků za rok. Takové byly parametry obchodního domu Kotva, když před 45 lety poprvé otevřel. Letos ho čeká rekonstrukce.
Budovu Obchodního domu Kotva navrhli manželé Věra a Vladimír Machoninovi....

Budovu Obchodního domu Kotva navrhli manželé Věra a Vladimír Machoninovi. Stavěna byla švédskou stavební společností SIAB. | foto: OD Kotva

Dům s půdorysem propojených šestihranů podle návrhu manželů Věry a Vladimíra Machoninových bývá považován za jednu z nejvýznamnějších českých staveb první poloviny sedmdesátých let. V letošním roce ho chce jeho majitel, jímž je od roku 2016 společnost PSN, rekonstruovat.

O svých plánech informovala firma loni na jaře. Od té doby je ale na detaily skoupá. „Přípravy na rekonstrukci běží a děláme všechno pro to, aby Kotva byla pro zákazníky co nejvíce přitažlivá a aby se do ní chtěli vracet,“ sdělila MF DNES mluvčí PSN Kateřina Jukl s tím, že více informací nemůže poskytnout. Na dotaz, zda platí, co bylo o rekonstrukci řečeno loni, uvedla, že to nemůže ani potvrdit, ani vyvrátit.

Minulý rok majitel Kotvy uváděl, že bude v rámci rekonstrukce vyčištěna fasáda z vnější strany a další změny se budou týkat vnitřku fasády a výměny některých technologií jako například chlazení, topení nebo osvětlení. „Objekt považujeme za skvost brutalistní architektury, proto na něm nechceme nic zásadního měnit. Fasáda je zevnitř zamořena azbestem, který je potřeba odstranit,“ uvedl loni ředitel obchodního domu Marek Vavřina.

Vzhledem k tomu, že je Kotva od loňského května definitivně prohlášena za kulturní památku, vyjadřovali se k projektu rekonstrukce také památkáři. „Naše stanovisko z loňského června bylo v řadě případů kladné, v některých případech vylučovalo větší zásahy, které by změnily charakter památky. Musí být ochráněna stavba jako celek, nesmí dojít ke změně barevnosti, pláště nebo k přístavbám,“ říká šéf pražského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Jaroslav Podliska.

Potomci architektů mají obavy

Vyjádření NPÚ slouží jako podklad pro rozhodování magistrátních památkářů při vydávání stavebního povolení. Jejich stanovisko však zatím podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana vydáno nebylo.

Památkově chráněný obchodní dům

  • Kotva byla postavena v letech 1969 až 1975 podle vítězného soutěžního návrhu architektů, manželů Věry a Vladimíra Machoninových. Ti společně navrhli také hotel Thermal v Karlových Varech nebo budovu velvyslanectví v Berlíně.
  • Prodejní plocha Kotvy byla v době otevření 22 160 metrů čtverečních, 75 tisíc zákazníků denně mělo obsloužit 2 tisíce zaměstnanců. Investice do stavby přesáhly 640 milionů Kčs. V době otevření byla Kotva největším obchodním domem v Československu
  • Budova samotná je od loňského roku na základě rozhodnutí ministerstva kultury památkově chráněná. Ochranu jí zajišťuje i to, že stojí na území Pražské památkové rezervace.
Model obchodního domu Kotva

Podle Marie Kordovské, vnučky manželů Machoninových, hrozí, že během rekonstrukce dojde k zásahům do architektury domu. „Máme z toho strach, protože takové rekonstrukce by se měly dělat otevřeně a transparentně. Je potřeba, aby byly zvoleny kvalitní materiály, dodrženy barvy a podobně,“ vysvětluje Kordovská, která v rámci iniciativy Respekt Madam spolu s bratrem Janem bojuje za autorská práva Věry Machoninové. 

V poslední době se snaží upozorňovat například na problémy s rekonstrukcí hotelu Thermal v Karlových Varech.

To, že jsou rekonstrukce staveb, jako je Kotva, často problematické, potvrzuje také architektka Radomíra Sedláková. „Firmy, které chtějí rekonstruovat budovy z šedesátých a sedmdesátých let, vědí, že by mohly narazit, tak to často velmi tutlají,“ říká Sedláková.

Podle ní je Kotva příkladem toho, v jak dobré kondici byla na přelomu šedesátých a sedmdesátých let československá architektura. „Parcela je velice nepravidelná. Machoninovi, kteří zvítězili v architektonické soutěži, touto nepravidelností krásně propluli, jelikož zvolili šestihran, a to způsobem, který na první pohled nedává najevo, jak je ten dům veliký. To člověk pozná, až když ho chce obejít,“ popisuje Sedláková s tím, že kvality nabízí i interiér Kotvy. „Její architektura je natolik univerzální, že je ten prostor naprosto volný a umožňuje libovolný druh obchodování,“ dodává.

O tom, že má v proluce na náměstí Republiky stát významná stavba, se diskutovalo už od dvacátých let. Nakonec zvítězil plán postavit moderní obchodní dům.

Daleko za obchody na Západě

„Praha měla na konci 60. let jen obchodní dům Brouk a Babka na Letné, Bílou labuť a pak už nic. Byla v té době totálně zaostalým městem ve smyslu moderního obchodování,“ říká Sedláková. Ve chvíli, kdy se Kotva s pompou otevřela, byla ovšem západoevropská města opět o něco dál a rozvoj kupní síly na Západě vedl k výstavbě supermarketů, hypermarketů a velkých nákupních center.

„Kotva se stala prvním poválečným obchodním domem s plným sortimentem v Praze. Od otevření Bílé labutě uběhlo už pár let, a proto se jeho otevření, z ideologických důvodů bez jeho autorů, v únoru 1975 stalo významnou událostí,“ píše Petr Ulrych v knize Obchodní dům Prior/Kotva, kterou vydal Národní památkový ústav.

V době vzniku Kotvy bylo v krizi stavebnictví, které nestíhalo stavět ani byty. Výstavby se proto ujala švédská firma Siab, kvůli níž se ocelová konstrukce měnila na betonovou, aniž by ale bylo nutné upravovat architekturu. „Švédové české straně věřili natolik, že si i cement vozili svůj. I proto je dodnes vidět, že ten beton je opravdu velmi kvalitní,“ dodává Sedláková.

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

Auto zastavilo, aby dalo chodcům přednost, policisté ve vedlejším pruhu projeli

11. března 2024  16:13

Video z palubní kamery osobního vozu, které zachycuje možný přestupek policejního auta, se objevilo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Hradec Králové 2:1, domácí utnuli černou sérii, rozhodl Kuchta

17. března 2024  17:09,  aktualizováno  20:03

Nejdřív to dřelo, bolelo, ale postupně se sparťanští fotbalisté rozehráli. I bez tří potrestaných...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Kriminalisté vyšetřují vraždu ženy na Mělnicku, ve vazbě je její partner

18. března 2024  17:03

Kriminalisté vyšetřují vraždu v Kostelci nad Labem na Mělnicku. Obětí je čtyřiačtyřicetiletá žena....

Policie hledá patnáctiletou dívku z Čelákovic, večer se nevrátila z Prahy

18. března 2024  16:17

Pražská policie od víkendu pátrá po patnáctileté Barboře z Čelákovic. Dívka v nedělních večerních...

Pražská Libuš se konečně dočká důstojného náměstí, vybuduje ho před radnicí

18. března 2024  15:45

Městská část Praha - Libuš plánuje vytvoření centra obce, které dosud chybí. Využije k tomu prostor...

Místo oběda myši a plísně. Pražské restaurace dostaly loni přes 500 pokut

18. března 2024

Premium V české metropoli se loni zvýšil počet restaurací a dalších stravovacích zařízení, ve kterých...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...