Dolar oslabuje, koruna sílí. Ráno se dostala vůči dolaru na nové maximum.

Dolar oslabuje, koruna sílí. Ráno se dostala vůči dolaru na nové maximum. | foto: Profimedia.cz

Koruna posílila na nový rekord vůči dolaru

  • 6
Koruna zahájila nový týden posílením vůči dolaru až na nové maximum 20,265 koruny za dolar. Po půl jedenácté mírně oslabila a obchodovala se na 20,30 koruny za USD. Vylepšila tak svůj rekord z konce července, kdy se prodávala za 20,31 za dolar.

Důvodem je propad amerického dolaru na světových trzích kvůli špatným makroekonomickým statistikám z USA. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Po sérii horších statistik z domácí ekonomiky, završených daty z trhu práce, se kurz dolaru k euru opět přehoupl přes hranici 1,3800 dolaru za euro," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Po 10:30 se dolar obchodoval na 1,382 USD za euro, a je tak znovu nedaleko svých nejslabších hodnot.

Podle Vlka by se měl dolar postupně zklidnit, i když mírně ztrácet ještě může. Kurz může výrazněji ovlivnit úterní jednání americké centrální banky.

V obchodování koruny proti euru dochází jen k malým změnám kurzu a žádné události, které by ho mohly vychýlit, se neočekávají. 

"Aktuální vývoj ve světě by české měně neměl dát dostatek síly k růstu. Koruna si tak může prodloužit svou stagnaci mírně nad hranicí 28 korun za euro," soudí Vlk.