Kandidáty postrčí do Unie lepší známky

  • 5
Osm uchazečů o vstup do Evropské unie bude mít zase o něco lehčí cestu. Mezinárodní ratingová agentura Moody´s jim totiž zvýšila hodnocení dlouhodobých devizových závazků, což v praxi znamená snazší přístup k půjčkám na mezinárodních trzích. Rating České republiky se zvýšil hned o tři stupně, z Baa1 na A1.

Dále se zvyšování známek týkalo Estonska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska, přičemž všechny země teď mají rating v investičním pásmu.
Pod ním, v takzvaném spekulativním pásmu byla pouze Litva, které ale Moody's hodnocení zvedla o tři stupně z Ba1 na Baa1.

K pozitivnímu hodnocení vedl agenturu předpokládaný vstup uvedených kandidátů do EU v roce 2004, přičemž toto datum označila za prakticky neměnné.

"Taková integrace výrazně snižuje riziko devizové krize, která by mohla vést k systémovému přerušení přesné obsluhy zahraničního dluhu ze strany emitentů v té které zemi," uvádí zpráva.

Moody´s nezměnila hodnocení pro Maltu a Kypr, které rovněž chtějí do Unie co nejdříve, protože už bylo na úrovni odpovídající zvýšeným známkám ostatních osmi kandidátů.

,