Maláčová vede hon na firmy, tvrdí Juříček. Podal stížnost na Úřad vlády

  • 83
Podnikatel a poslanec ANO Pavel Juříček podal ve čtvrtek stížnost na Úřad vlády. Důvodem je postup ministryně práce Jany Maláčové, která ve středu představila výsledky kontrol pracovních podmínek ve firmách, které podle ní odhalily řadu porušení zákoníku práce. Juříčkově firmě Brano mimo jiné vyčítá neoprávněné srážky ze mzdy zaměstnanců nebo porušování odpočinku a firmě hrozí až dvoumilionová pokuta.

„To, jakým způsobem paní ministryně nakládá v této nelehké době s podnikateli, je naprosto tristní. Místo podpory jim hází klacky pod nohy a vede jakýsi svůj předvolební ,hon’ na zaměstnavatele,“ reagoval ve čtvrtek Juříček, který je předsedou představenstva firmy Brano. Na postup ministryně práce proto podal stížnost na Úřadu vlády.

Výrobce autodílů Brano byl jednou ze čtyř firem, u nichž Maláčová během středeční tiskové konference jmenovala konkrétní porušení zákoníku práce, které odhalili inspektoři Státního úřadu inspekce práce. Mimořádné kontroly podle nich zjistily, že v rozporu se zákoníkem práce je „rozvrh pracovní doby u 11 zaměstnanců, dále jsou nedostatky v evidenci pracovní doby u 6 zaměstnanců“.

Mezi další pochybení, která Maláčová ve středu firmě vytýkala patří porušování odpočinku během pracovní doby (u 6 zaměstnanců), nedodržování maximálního rozsahu přesčasů (u 5 dočasně přidělených zaměstnanců z pracovní agentury) nebo neoprávněné srážky ze mzdy (u 10 zaměstnanců). Firmě za zjištěná pochybení hrozí až dvoumilionová pokuta.

Juříček dále ve své stížnosti konstatuje, že kontrola byla nepřiměřená. Například proto, že u ní nebyla dodržena práva kontrolovaných osob účastnit se kontrolních úkonů. Juříček postup úřadů označil za „šikanózní jednání státní správy, který lze definovat spíše jako zneužití pravomocí svěřených státem než jako plnění funkce státní správy“. 

Kontrola byla v pořádku, tvrdí úřad

„Podle informací poskytnutých Oblastním inspektorátem práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj tento postupoval při kontrole společnosti Brano a. s. plně v souladu se zákonem. Kontrolovaná osoba během kontroly ani po předání protokolu z kontroly nevyjádřila k jejímu průběhu žádné výhrady,“ reagoval mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač. Reakci ministerstva práce na Juříčkovu stížnost redakce iDNES.cz zjišťuje.

Juříček označil kontroly resortu práce a sociálních věcí za „razie“ a poukázal na to, že probíhají bezprostředně před volbami. „Máme za to, že podobné jednání je politicky motivovaným krokem, který lze označit jako zneužití ministryni svěřených pravomocí,“ stojí ve stížnosti.

Už ve středu Juříček kritizoval zveřejňování výsledků kontroly v jeho firmě, která podle něj stále probíhá. „Kontrolní orgán, kontrolující ani přizvaná osoba, nemají právo informovat jakoukoli třetí osobu, natož širokou veřejnost, o průběhu či výsledku kontroly. A už vůbec nemají právo veřejně předjímat výsledek správního řízení, které ještě ani nebylo zahájeno,“ uvádí ve čtvrteční stížnosti.

Tři čtvrtiny firem porušují zákon, řekla Maláčová. Hospodářská komora ji sepsula

Redakce oslovila také další firmy, které Maláčová ve středu jmenovala, žádná z nich se zatím k údajným porušením zákoníku práce nevyjádřila. Postup ministryně ostře zkritizovala také Hospodářská komora.

Komora: Je to kampaň ČSSD

Proti Maláčové a Stropnickému se ve středu nebývale ostře ohradila Hospodářská komora.

„V této předvolební agitce, která byla účelově vytvořena s cílem získat politické body na vyhrocení konfliktu mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, jednoznačně došlo k poškození věrohodnosti státní kontroly, která by si ale měla zakládat na nestrannosti. Tím, že kontroly nebyly nestranné, jakékoli údaje a závěry z kontrol, které paní ministryně na tiskovém brífinku dnes oznámí, pro nás nebudou věrohodné,“ řekl ve středu prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Dodal, že pokud docházelo k výraznému porušování zákoníku práce, či dalších pracovněprávních předpisů, jistě se tak nezačalo dít v posledních třech měsících. „A pokud by nešlo pouze o politické divadlo, řešila by paní ministryně tento problém se zaměstnavateli již několik let. To se však nedělo,“ dodal Dlouhý.

Komora v tiskové zprávě dále uvedla, že ministryně i její poradce veřejně prohlašovali, že Férová práce není předvolební kampaní ČSSD. „Webová stránka Férová práce ale jednoznačně potvrzuje, že oba lhali. Stránku na doméně, která byla registrována koncem července a na které oba ve videu popisují tyto akce, provozuje právě ČSSD. Podle informací z médií se do akce koncem července zapojilo 253 inspektorů práce a 129 policistů cizinecké policie. Náklady na kampaň ČSSD tak zaplatili daňoví poplatníci,“ míní.

Maláčová na to ve středu reagovala na svém twitteru. „Komora zastupuje zaměstnavatele. Dokonce i ty, kteří se ke svým zaměstnancům nechovají fér. Jejich náhlá starost o pověst inspektorů mě proto překvapuje. Akce Férová práce prestiž státního úřadu inspekce práce naopak zvýšila. Zviditelnila práci inspektorů, kvůli nezájmu médií léta skrytou. Vyzývám Hospodářskou komoru, aby přestala krýt, nebo dokonce hájit porušování zákonů této země ve vztahu k zaměstnancům. Je to naprosto nepřijatelné,“ napsala.

Seznam kontrolovaných firem a jejich prohřešky zveřejnilo ministerstvo ve středu na svém webu.