V horkých letních dnech pijí pivo i ti, kteří jinak holdují spíše limonádám.

V horkých letních dnech pijí pivo i ti, kteří jinak holdují spíše limonádám. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Jihomoravské pivovary lámou letité rekordy

  • 5
Ve třech jihomoravských pivovarech mají napilno. V teplu totiž pivaři i milovníci limonád z Černé Hory pijí jako duhy. V největším pivovaru kraje, ve Starobrnu, vyrobili za letošní červen 94 tisíc hektolitrů piva, což je vůbec nejvyšší měsíční cifra v historii.

Je to o dva tisíce hektolitrů víc než za loňský červen, o deset tisíc víc než předloni a skoro o dvacet tisíc víc než dva roky předtím v roce 2002.

Podobně v Černé Hoře lámou rekordy. Piva vyrábějí o deset procent víc než vloni a limonád vůbec nejvíc za dobu své existence.

Letos v červnu prodali Černohorští skoro 18 tisíc hektolitrů piva, o tři tisíce víc než vloni. V limonádách udali přes 5 tisíc hektolitrů, vloni to byly ještě hektolitry čtyři a před pěti lety dva.

"V porovnání s jarem jsme u limonád zaznamenali extrémní zvýšení produkce o sto procent," upřesnil za vedení pivovaru Hubert Adámek.

Z tepla se radují také v pivovaru ve Vyškově. Patronem tamních pivovarníků je svatý Václav a horké léto si prý u něho vymodlili. "Takové léto je zbožným přáním všech pivovarníků," přiznal ředitel Jiří Piňos.

Ve Vyškově, podobně jako v dalších dvou jihomoravských pivovarech, teď musí pracovat na tři směny. Za letošní červenec tu uvařili bez tří set 6 tisíc hektolitrů piva a překonali loňská čísla.

Rekordy ovšem netrhají. Vyškovský pivovar pamatuje doby, při nichž červencová produkce stoupla přes sedm a půl tisíce hektolitrů. V pivovaru tvrdí, že výroba klesá kvůli stále silnějšímu tlaku velkých konkurentů. Kvůli enormní spotřebě piva nestíhají také ve firmách, které dodávají slad.

"V tomto počasí máme problémy, abychom sehnali surovinu. Příjem sladu se v osmi malých pivovarech, do kterých dodáváme, už od června zvýšil o třicet procent a s tím jsme nepočítali," uvedl Radislav Řehák z firmy Raven Trading. "Do toho už začínají žně a nakupujeme novou surovinu, na telefonu teď funguji šestnáct hodin denně," dodal.