Whisky

Whisky - Whisky (obálka knihy) | foto: Ikar

Jelínek začal vyrábět vlastní whisky, na trhu bude za tři roky

  • 29
Společnost Rudolf Jelínek z Vizovic zahájila výrobu whisky Gold Cock. Tento týden vyrobila první šarži sladového destilátu, který bude minimálně tři roky zrát v dubových sudech. Jelínek Gold Cock prodává již teď, základ ale tvoří sladový destilát zakoupený v dražbě.

"Rudolf Jelínek je jedinou společností na Moravě, která nyní whisky vyrábí," uvedl místopředseda představenstva Zdeněk Chromý.

Whisky Gold Cock původně vyráběla Likérka Dolany pod hlavičkou olomoucké společnosti Seliko. Produkci whisky přerušila neúspěšná privatizace, ochrannou známku i recepturu následně získala firma Rudolf Jelínek.

V dražbě pak vizovická společnost zakoupila také sladový destilát zrající v sudech. Zásoby postačují na pokrytí zájmu až do doby, než dozraje sladový destilát vyrobený přímo ve Vizovicích.

"Nechtěli jsme dopustit, aby značka znovu, byť na krátkou dobu, zmizela z trhu," vysvětlil Chromý. Jelínek nabízí tříletou a dvanáctiletou whisky Gold Cock, stejně tomu bude i nadále.

"Jde o regionální značku, proslulou hlavně na Olomoucku a okolí. Postupně ale chceme na těchto základech produkt rozvíjet. Určitě jde o perspektivní součást našeho portfolia," poznamenal Chromý. K výrobě využívá firma moravský sladový ječmen.

Od Likérky Dolany získala vizovická společnost také ochrannou známku a recepturu likéru Praděd. Jeho výrobu zahájila takřka okamžitě, s produkcí likérů má totiž zkušenosti. U whisky byla situace jiná, firma musela přijmout specialistu, který má na starosti vše od nákupu ječmene až po stáčení whisky do láhví.

"Jelínek bude vždycky hlavně o slivovici, whisky ale zajímavým způsobem naši nabídku rozšiřuje," uvedl Chromý.

Výroba whisky je složitý a dlouhodobý proces. Jen zpracování sladového ječmene má několik fází. Nejdříve se musí máčet, pak následuje klíčení.

Poté se surovina suší, v případě Gold Cock pomocí kouře z rašeliny, čímž produkt získává charakteristické vlastnosti. Následně se slad pomele a vzniká sladinka. Samotné kvašení trvá 72 hodin, destiluje se dvakrát. Po minimálně tři roky trvajícím zrání se nápoj homogenizuje a stáčí.

,