Poslanci schvalují rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem 100 miliard korun.

Poslanci schvalují rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem 100 miliard korun. | foto: ČTK

Stát bude hospodařit se schodkem 100 miliard, poslanci na to kývli

  • 349
Česko bude příští rok hospodařit se schodkem 100 miliard korun. Poslanci kývli v prvním čtení na návrh rozpočtu, který podle ministra financí Miroslava Kalouska schválené církevní restituce neovlivní. Započítají se totiž už do letošního rozpočtu. Jde o 59 miliard, které účetně zvýší letošní schodek na pět procent HDP.

I když se miliardy na restituce budou vyplácet následujících 17 let, z účetních důvodů je podle Kalouska nutné zahrnout je do letošního rozpočtu.

"Oněch 59 miliard splácených po dobu 30 let se nikoli cashově, nikoli ve výši dluhu, ale v účetní metodice promítne v roce 2012. Deficit veřejných rozpočtů tak bude prezentován ve výši nikoli 3,5 %, ale ve výši 5 %, protože 59 miliard je zhruba 1,5 %. Tato skutečnost je předjednána a projednána s Evropskou komisí," řekl doslova ve Sněmovně ministr financí.

"My s takovým hodnocením nesouhlasíme. To, že se zvýšil deficit veřejných financí, není jenom účetní operace," reagoval šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Pro rozpočet v prvním čtení hlasovalo 79 ze 152 přítomných poslanců, potřeba jich bylo 77. S poslanci za ODS, TOP 09 a ze strany Lidem hlasovali i někteří další nezařazení poslanci: Jaroslav Škárka, Kristýna Kočí, Josef Dobeš (všechno bývalí členové Věcí veřejných), Pavel Bém a Radim Fiala (oba bývalí členové ODS). Další bývalý poslanec ODS Michal Doktor se zdržel hlasování. S vládou nehlasoval ani poslanec Roman Pekárek, který také opustil ODS (výsledky hlasování najdete zde).

Poslanci budou moci v druhém čtení navrhovat přesuny v rozpočtu, ale pouze v rámci už schválené výše příjmů a výdajů.

Sobotka: Vládu nezajímá životní úroveň, jen ratingové agentury

K tomu, aby se v příštím roce vládě mohlo podařit stlačit schodek na 100 miliard korun, tedy o jednu desetinu pod 3 procenta HDP, musí ještě definitivně prosadit balíček s vyššími daněmi, který Senát téměř jistě vrátí. Rozpočet na příští rok, který vláda poslala do Sněmovny, počítá s příjmy 1 080,8 miliardy a výdaji 1 180,8 miliardy korun.

Šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka ironicky "pogratuloval" vládě, že to dokázala až 28. listopadu. "Nevidím v rozpočtu jediný pozitivní signál pro regiony, kde je vysoká nezaměstnanost," kritizoval vládu Sobotka. "Jsme teď ve fázi druhé nejdelší recese v novodobé historii. Zdá se, že vlastně tato vláda ani nic jiného než recesi není schopna zplodit," vytkl kabinetu předseda sociální demokracie.

Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc v Poslanecké sněmovně

Nečasovu vládu podle něj zajímá jen otázka snížení schodku státního rozpočtu a zcela rezignovala na jakoukoliv hospodářskou politiku. "To znamená, že ji nezajímá reálná ekonomika, nezajímá ji otázka životní úrovně občanů, nezajímá ji téma nezaměstnanosti a soustředí se pouze na to, aby vyhověla ratingovým agenturám a prodávala státní dluhopisy s co nejnižším úrokem," prohlásil Sobotka.

"Když nebude daňový balíček schválen, stojí rozpočet na neplatných číslech," vyčetl vládě místopředseda komunistů Jiří Dolejš. "I když řada evropských ekonomik roste, česká je v recesi. Vláda připravuje zdražení, které nepřinese příjmy, s nimiž vláda počítá," je přesvědčen Dolejš.

Daňový balíček, který počítá se zvýšením DPH od ledna příštího roku na 15 a 21 procent či s vyšším zdaněním lidí s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně (více o balíčku najdete zde), bude levicový Senát posuzovat až příští týden.

Pak bude muset Sněmovna jeho veto přehlasovat a vláda teď navíc nemá ani jistotu, jak se k daňovému balíčku postaví prezident Václav Klaus. Jistým vodítkem by mohlo být, že Klaus nechal projít církevní restituce, i když k nim měl výhrady. Pouze je nepodepsal.

Podle Dolejše bude mít na rozpočet negativní vliv schválená penzijní reforma, která z rozpočtu do penzijních fondů vyvede částku, jejíž výši dnes přesně nikdo nezná. Za další problémy označil neschopnost České republiky čerpat efektivně dotace z Evropské unie a schválené církevní restituce.

Kalousek chce, aby EU ukončila řízení o nadměrném schodku

V příštích letech vláda plánuje snižovat rozpočtové schodky nižším tempem, než původně chtěla. V letech 2014 a 2015 by podle kabinetu měly být schodky 2,7 a 2,2 procenta HDP, původně vláda chtěla jejich razantnější pokles na
2,4 a 1,9 procenta hrubého domácího produktu.

"Vzhledem k přetrvávající ekonomické situaci se vláda rozhodla k mírnému rozvolnění fiskální konsolidace na léta 2014 a 2015 ve prospěch prorůstových výdajů, nicméně vůle držet deficit bezpečně pod třemi procenty je nezměněna a vláda učiní vše pro to, aby v příštím roce bylo ukončeno řízení o nadměrném schodku, které s Českou republikou Evropská komise vede," řekl ve středu poslancům Kalousek.