ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

KOMENTÁŘ: Správný sedlák, který neoře? Omezování orby nejvíc těší hraboše

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
V souvislosti s Green Dealem se Evropská komise chystá omezit bezorebné technologie, které šetří náklady na pohonné hmoty a v likvidaci plevelů se spoléhají na chemické herbicidy. S návratem k orbě to ale také není úplně jednoduché, píše ve svém komentáři pro MF DNES prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Podle víkendových událostí a toho, co jsme měli možnost vidět v médiích, by se mohlo zdát, že je 6. ledna. A že desetitisíce fandů novodobé historie USA prováděly u Národního muzea rekonstrukci slavného obléhání Kapitolu Trumpovými příznivci z roku 2021. Ale není tomu tak.

Jsme už téměř v polovině měsíce března, což znalcům starověké historie připomíná zavraždění Julia Caesara v roce 44 př. n. l. a pomyslný zánik Římské republiky, znalcům pranostik zase svatého Řehoře. K 12. březnu, tedy dni úmrtí tohoto světce, se totiž váže pro všechny zemědělce známé lidové rčení: „Na svatého Řehoře líný sedlák, který neoře.“ Dává to smysl. Začíná jaro, příroda se probouzí a pole je třeba připravit k setí či sadbě jařin.

Největší radost má z nových nařízení a příkazů hraboš polní. Dokáže se množit rychleji, orba mu nebude rozrušovat stanoviště, chemicky ho lze likvidovat jen velmi obtížně, a navíc má celoročně prostřeno.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se