ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Kolik a za co jsme zaplatili. iÚčtenka umožní srovnání, legislativa zatím chybí

  • 7
Sdružení pro digitální účtenky vytváří pracovní skupinu pro tvorbu standardu digitální účtenky. Ten má vycházet z existujícího standardu pro digitální faktury, ale se zohledněním specifik jako záruky a reklamace.

Projekt iÚčtenka.cz má za cíl poskytnout alternativu k papírovým účtenkám. Digitální účtenky umožní strojové zpracování, takže spotřebitelé budou moci snadno sledovat své výdaje a analyzovat a spravovat své osobní finance a také řešit případné reklamace. Firmám pak digitální účtenky výrazně sníží administrativní zátěž. Pozitivní vliv mají také na životní prostředí, protože sníží objem potištěného papíru. Například společnost Lidl pro iDNES.cz uvedla, že její elektronické účtenky ušetřily 420 milionů těch papírových. Papír, který se používá k tisku účtenek, je navíc napuštěn látkami nepřátelskými k životnímu prostředí.

Někteří obchodníci vydávají alternativu k papírovým účtenkám už teď, ale typicky jde pouze o naskenovaný́ nebo digitálně zachycený obraz fyzické papírové účtenky. Tyto elektronické účtenky jsou určeny pro vizuální zobrazení, ale neumožňují automatizované zpracování. Pro spotřebitele to znamená, že například nemohou porovnávat ceny, které platí u jednotlivých obchodníků. K tomu potřebují digitální účtenku, která je strojově čitelná.

Novinka v polských obchodech. Všechny účtenky najdou zákazníci v jediné aplikaci

Vedením vznikající pracovní skupiny pro tvorbu standardu byl pověřen Ondřej Brablc, bývalý technický ředitel ve společnosti Shoptet. „S iÚčtenkou chceme vytvořit nástroj, který bude nejen uživatelsky přívětivý a efektivní, ale také přinese revoluční změny v účetním sektoru tím, že umožní strojové zpracování a nabídne legální relevanci daňového dokladu,“ cituje Brablce tisková zpráva Sdružení pro digitální účtenky.

Detaily standardu budou předmětem debat expertů v rámci pracovní skupiny, ale už teď je jasné, že bude inspirován již existujícím standardem pro digitální faktury. Bude však splňovat specifické požadavky daňových dokladů pro koncové spotřebitele včetně záruk, reklamací s vracením zboží a podobně. Standard také musí umožnit, aby iÚčtenka měla právní relevanci daňového dokladu.

Pro tvorbu standardu podle Brablce nelze využít žádný zahraniční standard. „Nic takového v Evropě neexistuje. Jsou různé standardy pro faktury, dokonce mezinárodní, třeba mezi Německem a Francií, ale v oblasti účtenek musíme prošlapat cestu,“ vysvětluje pro iDNES.cz.

Bude potřeba změnit zákon

K prosazení digitálních účtenek bude potřeba upravit legislativu. Do té by Sdružení pro digitální účtenky podle svého manifestu chtělo prosadit i právo zákazníka na digitální účtenku. Jak manifest upřesňuje, cílem je, aby obchodníkovi vznikla povinnost „digitálními prostředky zpřístupnit zákazníkovi relevantní údaje o proběhlé transakci, významných souvisejících skutečnostech a vztazích“.

V souvislosti s nutností změnit legislativu si Sdružení hodně slibuje od Hospodářské komory jako jednoho ze zakládajících členů a od spolupráce s klíčovými ministerstvy a státními institucemi.

Jde zejména o Digitální a informační agenturu a ministerstvo pro místní rozvoj (obojí vede předseda Pirátů Ivan Bartoš), ministerstvo průmyslu a obchodu a Úřad ministryně pro vědu, výzkum a inovace.

Lobbing za prosazení legislativních změn bude pro Sdružení pro digitální účtenky klíčový – ale napřed potřebuje vytvořit zmíněný standard. Jeho závaznost pak chce legislativně zakotvit. Z toho vyplývá, jak důležité místo v celém projektu standard má. Sdružení proto vyzývá firmy z oblasti účetnictví, datových protokolů a práva, aby se staly jeho členy a nominovaly své zástupce do pracovní skupiny. „Potřebujeme, aby se na tvorbě standardu podílel co nejširší okruh expertů, když jej mají ve finále používat všichni,“ uzavírá Ondřej Brablc.