Italové mají nový hit: mafiánské víno

  • 3
Drahá francouzská vína jsou stálou součástí vinotéky každého, kdo chce zaimponovat svým hostům. Kdo se ale chce opravdu blýsknout, otevře lahev s vínem, které uzrálo ve vinicích sicilských mafiánských bossů.

Hlavní chod mohou být špagety pocházející z klasů, které vzešly na mafiánských polích doplněné omáčkou z rajčat, která se zbarvila do ruda na stejném místě.

Taková hostina je výsledkem projektu "Společenství naděje", díky němuž se půda zkonfiskovaná mafiánským bossům dostala do rukou obcím. Ty tady pěstují víno, rajčata i olivy, dávají lidem práci a snaží se povzbudit veřejné mínění proti mafii.

"Cosa Nostra měla v rukou nesmírné bohatství. To bylo symbolem síly, kterou mafie používala k zastrašování. My jsme je přeměnili ve vinice, farmy," říká starosta města Monreale Salvino Caputo.

"Kdybychom to neučinili, poselství které by opuštěné vinice předaly lidem, by bylo jasné: pokud vlastní půdu mafie, kraj je úrodný a lidé mají práci. Pokud ji vlastní stát, je k ničemu," doplnil.

Projekt probíhá v osmi městech, která nechvalně proslula kvůli mafiánským kruhům, včetně rodiny Corleonů, která dala jméno slavnému filmu Kmotr.

Obilný klas jako poselství
O půdu, symbol své moci, přišel i mafiánský boss Salvatore "Toto" Riina. Ten po téměř čtvrt století na útěku, skončil v roce 1993 ve vězení.

Jednoho dne rozbalil podivnou zásilku. Balíček s jediným uzrálým klasem. Toto, známý jako "Bestie", porozuměl vzkazu okamžitě. Zpráva zněla: Drahý Toto, zkonfiskovali jsme tvou půdu v Corleone. Pěstujeme na ní obilí, ze kterého děláme těstoviny, které pak prodáváme a ze získaných peněz podporujeme programy proti takovým skupinám, jako byla ta tvá.

"Sám jsem mu klas poslal. Je to zadostiučinění," dodal Caputo.

Na Sicílii je půda synonymem moci, a to i v případě, že její vlastníci sedí ve vězení. Pro mafiánského šéfa není pobyt za mřížemi žádná ostuda. Je spíš vnímán jako profesionální nutnost, možná dokonce čest. Ztráta půdy, to je ale nejvyšší potupa, které se může mafián dočkat.

Proto současná mafie bojuje proti nově vznikajícím zemědělským usedlostem jak může. Když projekt začal, zmizely všechny traktory a mafiáni poslali na pole vlastní stáda ovcí, aby dali jasně najevo, kdo oblast kontroluje. Jindy zase hrozí farmářům.

"Vyhodili jsme je dveřmi, chtějí se vrátit oknem," říká Caputo. "To jim ale nedovolíme."

Giuseppe Randazzo ukazuje láhev vína z vinic, které Itálie zkonfiskovala mafii.