Diskuze

Evropa si na sebe šije zelenou svěrací kazajku, říká ekonom

Svět se snaží vypořádat s pandemií, mezitím však vyrostly další hrozby. S oživením začaly skoro všude rychle růst ceny, inflace prosakuje z mnoha stran. A podle všeho hned tak nezmizí. „Ekonomika je ve vleku zelených závazků a případně dalších politických rozhodnutí, měnová politika dokáže reagovat až následně,“ říká šéf Expobank CZ a bývalý centrální bankéř Lubomír Lízal.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Neustále se omílá termín "zelená dohoda", nevzpomínám si, že bych s někým uzavřel jakousi barevnou dohodu, ani ze svého okolí o nikom nevím a to blízkého i vzdáleného. Měly by se používat správné termíny. Například diktát nepřátelských zelených šílenců apod.

1 0
možnosti

Evropa přežila nacistický teror, ale přežije ZELENÉ TERORISTY?

0 0
možnosti

Málokdo si uvědomuje, co aktuální tlaky na emise způsobují a způsobí lidem. Pětinásobné zdražení energií prostě nejde jen tak odmávnout rukou. Z toho odvíjejí se brutální zdražování všeho ostatního taky ne. Navíc tlačit na bezemisní ekonomiky v době, kdy spousta věcí není z hlediska emisí dořešených (třeba bezemisní kamiony neexistují, bezemisní letadla taky ne) a nebude dořešených minimálně desetiletí, je prostě sebevražda. To, co dělá Německo, to je za hranicí schizofrenie.

6 0
možnosti

Konečně ekonom s normálním úsudkem a nadhledem. Takhle to vidím taky.

9 0
možnosti

A55l42e19x 90M49a73c97h

24. 9. 2021 8:35

Green deal je nezbytný, bránit se mu je hloupost, je to sebepoškozování. Ale green deal se dá udělat chytře, abychom na tom vydělali a prospělo nám to nebo hloupě, abychom na tpm prodělali. Na to si musíme dát pozor. Nechme ho udělat demokratickými pravicovými politiky, nikoliv levicovými extremisty.

0 7
možnosti

Green deal je kravina. A říkám to jako majitel a nadšenec do EV, FVE apod. Respektive je tou kravinou v té prosazované podobě a bude naopak kontraproduktivní.

4 0
možnosti

Požadujme na Němcích proplacení válečných reparací. Pak nebudou mít zdroje na to, aby se zabývali šílenými ideologiemi typu green deal.

2 2
možnosti

A83l95e12x 31M40a39c26h

24. 9. 2021 8:13

Spíš nebudou mít zdroje na to, aby nám zaplatili transformaci našeho průmyslu.

0 0
možnosti

Na tohle nemusim být ekonom, ikdyž jsem...

Ale problém je v ton, že jiná cesta není a zastávám názor že čím dřív dojde k transformaci na bez emisní evropu, tím dřív se z toho Evropa vzpamatuje a bude mít výhodu oproti světu...

4 11
možnosti

To nesmí jít nějakým příkazem a nařízením shora, ale přirozeným vývojem zdola.

1 1
možnosti

západní evropa si asi musí tu dirigisticky bolševickou diktaturu prožít. Bohužel, my si to s ní prožijeme znovu

6 0
možnosti

A40l39e19x 80M15a35c88h

24. 9. 2021 8:02

Tohle je celosvětový trend, s bolševismem to nemá nic společného.

0 5
možnosti

Tak opět stát plánuje jako za komunistů. Násilím, tedy regulacemi a zákazy diriguje soukromé podniky ve jménu všeobecného blaha

4 0
možnosti

A29l89e25x 26M71a41c29h

24. 9. 2021 7:48

Plánovat se musí, na plánování není nic špatného. Třeba v energetice se plánuje minimálně na 40 let dopředu. Dnes máte elektřinu jen díky plánům z 60 až 80 let. Musíme myslet na naše potomky za 40 let.

1 2
možnosti

A96l19e69x 23M62a79c85h

24. 9. 2021 7:11

Historie se opakuje. Odmítání a boj proti green dealu je totožný s bojem proti zrušení otroctví, nebo ničení strojů, protože nám berou prácá při průmyslové revolýci. Green deal je změna, ie to nová startovní čára, můžeme na něm vydělat a vyhrát.

V roce 89 jsme měli handicap, nastoupili jsme opožděně do světového závodu ve schvíli, kdy už vyspělé společnosti dávno běžely. Teď máme šanci nastoupit na ztart s ostatními a ukázat jim, že jsme nejlepší, takzkosme to ukazovali světu za první republiky. Jen nesmíme být zpátečníci.

A nebo jiná paralela, opět rok 89. Nastala změna, ti schopní se ji chopili a vydělali na tom. Ti neschopní na tom prodělali. Neberte změnu negativně, změna je příležitost, využijme ji.

Green deal proběhne celosvětově. Čína má v plánu uhlíkovou neutralitu do roku 2060, to jest mají v plánu svou průmyslovou transformaci uskutečnit za necelých 40 let. Evropa si dala termín 2050. A už na tom nějakou dobu pracuje, my však nikoliv. Tím poškozujeme sami sebe. Brusel není špatný, naopak Brusel nám nabízíomíc, nabízíám, že nám z větší části tuto řransformaci zaplatí. Využijme toho. Je to změna nevyhnutelná a buďme rádi, že na to nemusíme být sami.

3 17
možnosti

brusel si tiskne peníze?

2 0
možnosti