Jiří Paroubek na křtu své knihy

Jiří Paroubek na křtu své knihy - Premiér Jiří Paroubek na křtu své knihy v pražském Luxoru. | foto: ČTK

HN: Paroubek chce oznámit miliardovou investici u Žatce

  • 59
Premiér Jiří Paroubek se chystá zamíchat volebními kartami a připravil si trumf v podobě obří investice na Ústecku. Podle Hospodářských novin se premiér chystá ještě před volbami oznámit miliardovou investici v průmyslové zóně Triangle u Žatce.

Přejít na volební speciál

Vzniknout tu má několik tisíc pracovních míst, uvedly Hospodářské noviny s odvoláním na důvěryhodné zdroje. Jméno investora premiér tají, ale podle informací deníku bude z Japonska a měl by být spojen s elektrotechnickým průmyslem.

O obří investici má podle HN informace i ústecký hejtman Jiří Šulc. Podle něj ale investice není jistá a jednání nejsou ani zdaleka uzavřena.

Premiér je ale tlačen termínem blížících se voleb. Sám je totiž volebním lídrem v Ústeckém kraji, připomíná deník. Podle Šulce ale tento termín není možné stihnout, protože jednání jsou zatím na příliš obecné rovině.

O žateckou zónu má prý vážný zájem konsorcium v čele s firmami Hitachi a Matsushita. Společně by měly vyrábět LCD televizory a komponenty pro hi-tech spotřební techniku, především na export do zemí Evropské unie.

Investice má postupně dosáhnout až 1,2 miliardy eur, tedy asi 33 miliard korun. V první fázi má vzniknout asi čtyři tisíce pracovních míst, později by jejich počet mohl vzrůst až na dvanáct tisíc.

Analytici přitom dříve odhadovali, že poslední velkou investicí v Česku bude automobilka Hyundai, která plánuje vystavět továrnu u Nošovic. (více zde).

Korejci tu plánují investovat asi miliardu eur a vytvořit přes tři tisíce přímých pracovních míst. Smlouvu mají zástupci automobilky a České republiky podepsat ve čtvrtek v Soulu. - více zde

,