Gross chce snížit daně z příjmu

  • 199
Na konferenci ČSSD o novém programu poslední lednový víkend chce premiér Gross vystoupit s plánem dalšího snižování daní z příjmů, které má platit od roku 2006, kdy bude státní rozpočet kvůli již schváleným změnám mimořádně napjatý.

Premiér Stanislav Gross si začíná připravovat půdu pro svůj nový manévr s nižšími daněmi a do konce ledna chce také najít způsob, jak novou politiku zaplatit.

Už nyní zákon počítá s nižšími daněmi pro podniky a společným zdaněním manželů. Premiér nyní mluví o dalších "překvapeních".

Politici z jeho ekonomického týmu uvádějí, že zatím není jednoznačná představa, jak výrazně se daně sníží, kdo si přilepší a kolik tyto změny budou státní pokladnu stát. "Jsme demokratická strana, která to musí ještě nechat projednat," říká Grossův ekonomický poradce Jan Mládek.

Gross chce svou vizi včetně případných obětí nejdřív obhájit ve straně, kde po víkendových krajských konferencích posílil. Jeho hlavní vyzyvatel a zastánce tradiční, štědřejší politiky Zdeněk Škromach prohrál na třech krajských sjezdech na Ústecku, Karlovarsku a v jižních Čechách.

Nižší daně mají podporu i u koaličních partnerů. Podle vicepremiéra Martina Jahna se nyní počítá, co by jednotlivé varianty přinesly a kolik by stály. ČSSD podle něho nechce rovnou daň po vzoru ODS, ale chce zachovat dnešní princip, kdy bohatší lidé zdaňují své příjmy větším procentem.

Dnes se začíná na patnácti procentech a s rostoucím příjmem sazba stoupá až na 32 procent. Snížit se mají přímo procenta nebo se posunou hranice, na kterých se sazby lámou. "Buď se dá hrát s daňovými pásmy, nebo rovnou se sazbami," uvedl Jahn.  Reforma by podle něho měla mimo jiné ulevit živnostníkům, "motoru ekonomiky", zejména pokud "nevydělávají nějaké miliony".

Má-li být snížení daní vidět, pro vládu to bude znamenat další zářez do rozpočtu. Jahn je optimista. Jednak věří, že nižší daně povedou k menším únikům a stát o nic nepřijde, jednak poukazuje na fakt, že loni rozpočet dopadl o dvacet miliard lépe, než se plánovalo.

Podle Mládka by jakékoliv manévry s daněmi měly být pro rozpočet neutrální mimo jiné proto, aby si vláda nepopudila Brusel a nezpochybnila záměr přijmout euro. Teoreticky se podle Mládka nabízí možnosti zaplatit snížení přímých daní vyšší daní z nemovitostí, která je podle nedávné studie OECD jedna z nejnižších v Evropě.

Odvážnější variantou by bylo zvýšení pětiprocentní DPH u potravin. Tímto způsobem chce zaplatit svou politiku ODS, která navrhuje sjednotit DPH na 15 procent a touto sazbou také zdaňovat všechny příjmy.

Daně, peníze. (Ilustrační foto)