Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chytrá bateriová úložiště přilepší rozpočtu domácnosti

  0:01 – ADVERTORIAL
Solární energetika nabírá v poslední době na síle a fotovoltaické panely se na střechách rodinných domů stávají poměrně běžnou záležitostí. Ale systémy, které fungují skutečně efektivně a přinesou domácnosti nejvyšší úsporu, nebo dokonce i zisk, zatím samozřejmostí nejsou. Bateriová úložiště STORION a řízení pomocí softwaru Flexibility Prosolar ale přesně toto zajistí.

Bateriové úložiště STORION H30 | foto: PROSOLAR

V České republice se vede intenzivní debata o takzvané komunitní energetice, která je z hlediska budoucnosti energetiky domácností jasnou cestou. Jenže v Česku stále chybí relevantní legislativa, která by snadné fungování komunitní energetiky umožňovala.

Zájemci o fotovoltaické elektrárny s bateriovým úložištěm ovšem na novou legislativu čekat nemusejí. Chytré bateriové úložiště, které zároveň funguje jako součást velké „virtuální“ baterie, která umožňuje vyhlazovat špičky v síti a přináší majitelům úložišť zisk, protože jsou součástí širší komunity vybavené úhrnnou ovladatelnou kapacitou vyšší než 1 MWh, si mohou pořídit již dnes. Stačí zvolit řešení od společnosti Prosolar, která v České republice (a také na Slovensku, v Maďarsku a Polsku) distribuuje bateriová úložiště STORION od německého výrobce ALPHA ESS.

Zjistěte o softwaru Flexibility Prosolar více

„Investice do zastaralých na pohled levných technologií nebo fotovoltaiky bez bateriového úložiště je bohužel investice zmařená,“ míní Vladan Marcalík, jednatel společnosti Prosolar. „Zákazník by dnes bez ohledu na stav legislativy měl požadovat systém, který je hardwarově připravený na obchodování s elektřinou, na její sdílení a je součástí ovladatelné infrastruktury bateriových úložišť,“ vysvětluje. Bateriová úložiště STORION s chytrým řízením Flexibility Prosolar právě tohle umí už dnes.

Virtuální elektrárna

Funguje to poměrně jednoduše. Zákazníci, kteří si pořídí úložiště STORION se softwarovým řízením od společnosti Prosolar a podepíší potřebnou smlouvu, se vlastně stávají součástí řešení, které se nazývá STORION VPP – pod zkratkou VPP se skrývají slovíčka Virtual Power Plant, tedy virtuální elektrárna. Toto řešení je řízené centrálně a spadají do něj všechny bateriové systémy STORION instalované na našem území. Zároveň umí systémy fungovat i regionálně (podle místa připojení k nadřazené rozvodně) nebo jen lokálně (v dané ulici, obci).

Příklad vývoje ceny elektřiny na trhu v průběhu dne

STORION VPP je přitom řešení, které navenek vystupuje s jednotnou kapacitou a jednotným maximálním výkonem. A jednotně se také vlastně v závislosti na požadavku sítě chová. STORION VPP umí dodávat do sítě elektřinu v případě jejího nedostatku, a tedy vysoké ceny na spotovém trhu, na který by se samotný spotřebitel nedostal. Energii získá ideálně přímo ze solárních panelů, instalovaných u jednotlivých uživatelů. Chytré řízení Flexibility Prosolar, které například počítá nejen s predikcí spotřeby energie v daném místě, ale také s předpovědí počasí, totiž dovede třeba zakázat nabíjení baterie a elektřinu v době vysoké ceny posílá rovnou do sítě.

Nový spotřebitel zvaný prosumer

Samozřejmě to platí v případě, že to tak spotřebitel chce: zákazník si sám může v online prostředí určit, jak se mají jeho elektrárna a úložiště chovat. Prosolar přitom garantuje, že i při využití tohoto chytrého systému řízení zůstává garantována využitelnost 90 % kapacity baterií STORION během desetileté záruky na baterie a provozu. Zákazník tak skrze řešení získává možnost podílet se prostřednictvím obchodníka na spotovém obchodování s elektřinou, které přináší zajímavější zisky než individuální nabíjení. V důsledku tak zákazník sníží celkové náklady na provoz domácnosti.

Fungování chytrého úložiště STORION s řízením Flexibility PROSOLAR
Pokyn č.1: Flexibility vydal pokyn k vybití baterií do distribuční sítě. Elektřina bude zobchodována na SPOT trhu, protože na něm buď panuje zajímavá cdena, nebo předpověď počasí slibuje slunný den a je potřeba uvolnit kapacitu baterií pro následné uložení nergie na večer a noc.
Pokyn č.2: Flexibility vydal pokyn k odložení nabíjení baterií. Na SPOT trhu totiž například přetrvává zajímavá cena nebo mohou být baterie z důvodu předpovědi slunného dne dobity později. Jakmile došlo k poklesu ceny na SPOT trhu, bylo povoleno ukládání energie pro pokrytí pozdější vlastní spotřeby.

V Prosolaru takovému zákazníkovi říkají prosumer, což je zase složenina anglických výrazů producer (výrobce) a consumer (spotřebitel). „Prosumer je spotřebitel nebo skupina spotřebitelů jednajících společně, kteří spotřebovávají, ukládají a prodávají elektřinu vyrobenou v jejich prostorách a provozovnách,“ upřesňuje Vladan Marcalík význam pojmu.

Takoví prosumeři pak dělají maximum pro svou energetickou soběstačnost, aniž by řízení toků energie podle aktuálních cen jakkoli negativně ovlivňovalo chod jejich domácnosti. Řešení Flexibility Prosolar například hlídá, aby se baterie nabíjely nebo vybíjely vždy takovým výkonem, aby nedošlo například k výpadku hlavního jističe, který je u každého limitujícím prvkem. Jistič by třeba mohl vypadnout v případě, že si uživatel ve chvíli aktivity systému pustí nějaký náročný spotřebič. Flexibility Prosolar to ale pohlídá.

Autor:

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

Nespadnout do chudoby. Hledá se plán, jak zmírnit dopad emisních povolenek

17. května 2024

Od roku 2027 mají začít tlačit obyvatele členských států EU do emisně šetrnější dopravy mimo jiných...

Test bonbonů s kanabinoidy: I zdánlivě bezpečné želé je plné omamných látek

17. května 2024

Premium Prý pomáhají s bolestmi, úzkostmi a problémy se spánkem, navozují klid a příjemnou náladu. Jenže ve...

Ikonické casino Mirage a jeho sopka končí, bude z něj hotel ve tvaru kytary

16. května 2024

Legendární hotel Mirage v Las Vegas se snad ještě legendárnější sopkou hlásí po 34 letech konec....

Benátky nejsou jediné. Turistické poplatky si účtují desítky dalších měst

16. května 2024

Italské Benátky před pár týdny přišly s poměrně neobvyklým experimentem, který se týká vybírání...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...