Firma na výrobu výtahů začínala v kuchyni

  • 1
Pardubická podnikatelka Věra Slavíková, která v roce 1990 stála u vzniku společnosti Výtahy Pardubice a je v jejím čele, začínala podnikat s půjčkou několik tisíc korun od své příbuzné. Po pár letech podnikání získala Slavíková titul Podnikatelka roku východních Čech, udělený roku 1999 hospodářskou komorou a agenturou Šarm.

"S podnikáním jsem začala v roce 1990, kdy jsme založili společnost na montáž a servis výtahů pod názvem Výtahy Pardubice. Byla jsem tenkrát v tomto oboru úplným nováčkem. Obrátil se na mne kamarád mého muže, který je v oboru vyučen, a já jsem s jeho nabídkou na založení společnosti souhlasila," popisuje první podnikatelské kroky Slavíková.

Na založení společnosti si půjčila od příbuzné. "Neměla jsem žádný vlastní majetek ani zázemí. Na základní vklad jsem si vypůjčila od tety mého manžela," popsala své začátky podnikatelka.

Napřed to nebylo pro firmu Věry Slavíkové vůbec jednoduché. "Na začátku podnikání nás provázela řada problémů. Kancelář jsem měla v kuchyni našeho bytu. Nebylo to vůbec snadné. Velkým problémem také bylo v té době například telefonování. Neměli jsme doma telefon, a tak jsem všechny podnikatelské záležitosti chodila vyřizovat do veřejné telefonní budky. Také sehnat nějaké prostory k podnikání nebylo jednoduché. S odstupem času na to však vzpomínám s úsměvem," vypráví Slavíková.

Společnost, která za dvanáct let zvýšila počet zaměstnanců z dvou zhruba na tři sta, je v současné době prosperující firmou v oblasti výtahové techniky. "Firma má dostatek zakázek a funguje bez problémů," hodnotí svou dnešní situaci Slavíková.

"Za osobní úspěch považuji získání titulu Podnikatelka roku východních Čech," říká. V soutěži se hodnotily dosažené hospodářské výsledky firmy, osobnost podnikatelky, její zapojení do veřejného života a další kritéria.