Robert Fico

Robert Fico | foto: Reuters

Fico chce kvůli euru zakázat nadměrný růst platů

  • 51
Odložit přijetí eura? Nepřijatelné, říká si nejspíše slovenský premiér Róbert Fico. Po včasném přechodu na společnou evropskou měnu touží natolik, že neváhá mluvit zaměstnavatelům do toho, kdy mají vyplácet odměny nebo zvedat platy. Také chce přimět podniky k tomu, aby nezvyšovaly ceny.

Pokud by totiž Slováci dostali přidáno více, než jak chce povolit premiér, mohli by roztočit inflaci a euro na slovensku by se tak mohlo oddálit. Stejně tak by působil i růst cen.

Fico v úterý oznámil, že by rád, aby s ním odbory a zaměstnavatelé uzavřeli dohodu, která by měla zajistit hladké splnění podmínek pro přijetí eura. K nápadu ho přiměl přechod na euro ve Slovinku, kde se z konverze stal národní projekt, napsal server Pravda.sk.

Slovinské odbory například souhlasily, že platy ve veřejném sektoru porostou pomaleji než produktivita práce. A dohodu respektovaly i polostátní firmy, což také znamenalo menší tlaky na růst cen.

"Pakt stability" by měl pomoci centrální bance v hlídání inflace. Potřebnou míru růstu cen totiž současná vláda považuje za nejobtížněji splnitelnou podmínku pro euro.

Analytik Slovenské spořitelny Juraj Kotian nad tímto nápadem vrtí hlavou. "Administrativně zamezit podnikům zvyšovat mzdy rychlejším tempem by mohlo být dost těžkopádné. Růst cen by to ovlivnilo jen minimálně," uvedl Kotian.

A navíc, kolektivní smlouvy, které řeší růst mezd pro letošní rok, už jsou uzavřené. Některé dokonce řeší navýšení platů i na několik let dopředu. Případné okleštění růstu platů by se tak projevilo až s několikaletým zpožděním, napsala Pravda.sk.

Odboráři už nicméně vyslovili vůli se s Ficem dohodnout. "Nedá se říct, kde je naše hranice. Nebude se jednat jen o mzdy, které jsou jen jednou kategorií nákladů. Jde i o veřejné výdaje na školství, zdravotnictví či ceny energií," konstatoval šéf svazo Kovo Emil Machyna.

Zástupci podniků jsou ale v postoji k případné dohodě nejednotní. Například ředitel Asociace zaměstnavatelských svazů a sdružení František Bruckmayer připustil, že podobná dohoda je možná, šéf Sdružení podnikatelů Slovenska Ján Oravec to odmítá. "Z hlediska podniků by bylo nerozumné zavazovat se k něčemu takovému. Každá firma chce zvyšovat zisk a to dosahuje pomocí růstu cen," uvedl Oravec.

Slovensko chce společnou evropskou měnou začít platit od roku 2009. Kritéria pro euro se budou hodnotit v dubnu 2008.