ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Češi jsou na začátku topné sezony klidnější než loni, tvrdí průzkum

  • 2
Největším strašákem českých domácností zůstává inflace, obavy z ní má téměř polovina populace, ukázal průzkum agentury Ipsos pro společnost ČEZ. Vyplynulo z něj také, že dopady cen energií na rodinné rozpočty jsou menší, než domácnosti očekávaly. Češi se dále obávají chudoby a sociální nerovnosti a také mezinárodního válečného konfliktu.

I když jsou dopady cen energií na domácnosti menší, než očekávaly, polovina populace předpokládá jejich růst i do budoucna. Přitom čtrnáct procent se domnívá, že růst bude výrazný a 35 procent předpokládá mírný růst.

Podle průzkumu k uklidnění situace přispělo zavedení vládních stropů. Klesá také podíl těch, kterým dodavatel oznámil zvýšení záloh. „V porovnání se situací před rokem vidíme, že se situace v domácnostech zklidňuje. Výše záloh za energie již nepředstavuje tak výrazný zásah do běžného chodu domácností. Pocit nejistoty a obavy z růstu cen energií však trvají,“ říká Michal Straka, analytik společnosti Ipsos.

Česko má rekordní zásoby plynu, oznámil Síkela. Do sta procent chybí setina

Domácnosti nejvíce pálilo doporučované snížení teploty doma, byť o jeden stupeň. Z tohoto komfortu nechtěli lidé moc slevovat a spíše preferovali nastavení nižší teploty při pobytu v práci.

„Z průzkumu i z požadavků našich zákazníků vyplývá, že se lidé úsporným opatřením stále věnují a zajímají se o ně. Začínají zvažovat také náročnější investice do systémových řešení, která zajistí dlouhodobou úsporu. Od dodavatelů očekávají cílené poradenství, které je celým procesem provede,“ říká Tomáš Kadlec, šéf ČEZ Prodej.

Podle něj se krize zvládla, nezpůsobila ani fatální problémy a nyní jsou zákazníci připraveni vlastní situaci řešit. Nyní více spoří a například se i učí i měřit spotřebu. Z větší části je to však spíše zastavení plýtvání než šetření.

„Krizi jsme zvládli, ale ceny příštím roce budou vyšší. Není třeba panikařit, neznamená to však, že jsme v pohodě a že není třeba nic dělat,“ uvádí.

Pětina Čechů si nemůže dovolit investice do úspor energie, zjistil průzkum

Naprostá většina domácností, konkrétně 81 procent je ochotna investovat do úsporných opatření, přičemž 78 procent plánuje na větší investice využít dotace. Nicméně 61 procent z domácností, které provedly nějaké úspory neví, kolik vlastně ušetří.

Češi od loňska pokračují v úsporách energií, od ledna do srpna eviduje ČEZ meziroční pokles spotřeby elektřiny o 5 procent a u plynu dokonce o 18 procent. Zákazníci poslali za první tři kvartály 1,6 milionů samoodečtů, tedy více, než za loňský rok a meziročně ke stejnému datu o 138 procent samoodečtů více.

Počet zákazníků s fakturami po splatnosti meziročně mírně poklesl, nicméně stoupl počet prodlení při hrazení záloh. Počty splátkových kalendářů jsou stále na velmi nízkých úrovních, přibližně jedno procento z celkově fakturovaných zákazníků, uvádí ČEZ. Také klesl počet zákazníků odpojených z důvodů neplacení oproti rokům 2021 a 2022.

„Osmdesát procent Čechů nemá dostatek prostředků na investice do energetických úspor. Přitom více než šedesát procent obytných budov v ČR je energeticky nezrenovovaných. Potřebný objem financování ročně představuje přibližně šedesát miliard korun. Přitom stávající roční investice dosahují pouze 19 miliard korun,“ říká Michael Pupala, generální ředitel Modré pyramidy stavební spořitelny ze skupiny KB.

České domácnosti jsou ochotny investovat do úsporných opatření, (81%), přitom deset procent plánuje investice nad 50 tisíc korun. Celých 78 procent domácností plánuje na větší investice využít státní dotace na podporu energetické efektivity.

Ochota investovat do náročnějších opatření roste podle výzkumu Ipsosu s informovaností. Většinu opatření již domácnosti udělaly samy, nyní hledají nové možnosti úspor. Nějaké kroky k úsporám už provedla polovina domácností, nejčastěji šlo o výměnu spotřebičů a žárovek za úspornější. Pětina domácností má také jasnou představu, jaká konkrétní úsporná opatření dále uskutečnit.

Další pětina konkrétní plány nemá, dvanáct procent žádná úsporná opatření neplánuje.

Průzkum se uskutečnil během letošního srpna a září, účastnilo se ho 1 036 respondentů.


Témata: průzkum, energie, ČEZ, Ipsos