Ekonomika v eurozóně má hvězdy i outsidery

  • 1
Evropa nabírá dech, i když o něco pomaleji než jí předpovídají analytici. Statistický úřad zveřejnil údaje o ekonomickém růstu eurozóny ve druhém čtvrtletí. Meziročně stoupl o dvě procenta. Proti předcházejícím měsícům přidala ekonomika dvanácti zemí unie půl procenta.

Ekonomové čekali o desetinu rychlejší tempo, nicméně shodují se na tom, že výsledky přinesly jak pozitivní, tak negativní zprávy.

Evropa v první řadě pořád nestačí Spojeným státům. Jejich ekonomika meziročně přidala celá tři procenta proti evropskému dvouprocentímu růstu.

Na druhou stranu se vzpamatovaly dvě největší evropské ekonomiky - Německo a Francie. Francie nikoho nepřekvapila, když ve druhém kvartálu vzrostla oproti předchozím třem měsícům o 0,8 procenta. Německo sice nedosáhlo takového pokroku, ale jeho 0,4procetní růst i tak vyvolal vlnu nadšení. Díky silnému exportu se totiž zvýšilo nejprudčeji za poslední tři roky.

Ne všechny země ale zazářily jako ty největší. Problémy měly Itálie, Řecko a především Holandsko. Jeho ekonomika se totiž o dvě desetiny propadla.

Nakolik evropská ekonomika přidá v příštích měsících, je podle analytiků závislé především na dění ve světě. Snad kromě Francie, kde za růstem stojí hlavně domácí spotřeba, táhly evropskou ekonomiku exporty. Její vývoj je tedy závislý na tom, jak se bude dařit i ostatním světovým ekonomikám.

"Eurozóna roste, což je pozitivní zpráva. Očekávám ale, že v druhé polovině roku se růst zpomalí," citoval portál BBC ekonoma Trevora Williamse.

Výsledky v pátek zveřejnilo i Japonsko. Japonská ekonomika přidala v druhém čtvrtletí stejně jako Německo - čtyři desetiny procenta. Co je ale v jedné zemi znamená úspěch, je v jiné zklamání. Ekonomové totiž čekali dvojnásobný růst. I tak ale ekonomové pořád věří, že oživení bude pokračovat.

,