Ekonomika USA začala růst

  • 2
Hospodářství Spojených států se zřejmě dostává z dlouhodobé stagnace. Podle šéfa americké centrální banky Alana Greenspana byl loňský rok přechodem od delšího období slabšího ekonomického růstu k silné expanzi.

Přesto se ale američtí ekonomové budou muset potýkat s řadou problémů. Greenspan varoval zejména před nezvladatelnými rozpočtovými deficity. Bushova vláda počítá s růstem schodku na 521 miliard dolarů. Tak vysoko se dostal vůbec poprvé.

Ameriku trápí i nezaměstnanost. Odborníci ale věří, že jakmile se podnikatelé přesvědčí, že nastartovaný ekonomický růst je dlouhodobý, budou přijímat více zaměstnanců. - více zde

Dalším slabým místem ekonomiky USA je záporná obchodní bilance. Američani jsou proto závislí na zahraničních investorech, kteří schodek kryjí. Příznivý vývoj by mohly zbrzdit i rostoucí ceny ropy a zemního plynu.

Ekonomické prognózy Fedu optimističtější než před půl rokem. Očekává se hospodářský růst kolem pěti procent a stabilní ceny.  Fed prozatím nechce ani zvyšovat úrokové sazby, které jsou nejnižší za posledních 45 let. Připouští ale, že tomu tak nebude navždy.

,