Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Dvouletá záruka zůstává, nový zákon jen mění názvosloví

Dvouletá zákonná záruka na zboží zůstává, uklidňují dvě ministerstva miliony zákazníků. O interpretaci nového občanského zákoníku se v posledních týdnech přeli právníci a z některých výkladů se zdálo, že práva spotřebitelů budou značně omezena. Chaos způsobila především nová terminologie - namísto záruky se totiž mluví o odpovědnosti za vady.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM

Rozhodně souhlasím s těmi, kteří upozorňují na to, že to NENÍ jen změna názvosloví.

Pojem záruka znamená, že se "zaručuji" druhé straně, že dané věc bude mít po danou dobu určitou kvalitu (opotřebení užíváním je věc jiná). Odpovědnost za vady znamená, že odpovídám za to, že tu kvalitu měla ke dni plnění (nejčastěji prodeje).

Ano, soulasím, že v dnešní konzumní evropské společnosti je záruka věc neudržitelná a jde jen o posvěcení principu spotřeby neustále nového zboží, které je produkováno a má obecně nižší kvalitu a životnost.

0 0
možnosti
TS

T32o29m 61S24t54r65a88k34a

13. 5. 2013 9:44

stejně, když koupím zboží např. z Číny, kde výrobce dává záruku 1 rok, tak zde jej mohu prodat také se zárukou 1 rok, pokud to uvedu v podmínkách prodeje. Neznám terminus technikus tohoto počinu, ale je to tak.

0 1
možnosti
TS

myslíte "bazarové zboží", "není možný odpočet DPH", "ss-ss, pane, " apod.? Protože jestli to prodáváte jako nové zboží, tak musíte poskytovat 2 roky. Ať už si to sám pořešíte jak chcete, klidně budete nový výrobek platit ze svého.

0 0
možnosti
PH

Můžete mi někdo vysvětlit, k čemu jsou tyhle různé rádoby změny v názvoslovích vlastně dobré? Pár úředníčků, asi aby to vypadalo, že něco dělají.. vymyslí totální blbost, jejich malomocní šéfové jim to tupě odsouhlasí (mnohdy ty návrhy snad ani nečtou), co je ale smutnější, odsouhlasí to i naše slavná vláda "rozpočtové odpovědnosti"... a jediným výsledkem je naprostý chaos, nutnost dalšího dovysvětlování a upřesňování, kdy o tom musí jednat "právnická esa" všech resortů... ááá samozřejmě všichni dostanou za svou skvěle odvedenou práci velkorysou odměnu ze státních, tedy našich peněz. Tahle vláda pijavic mi už opravdu pije krev!!! :-/

2 0
možnosti
TS

protože "záruka" evokuje (a je vykládána), jako záruka, že to bude 2 roky fungovat. Nová "odpovědnost za vady" odpovídá jen za konstrukční vady. Rozdíl je i ve výkladu, i když to v tomto článku není. Nebude možné uplatňovat záruku v případě poškození způsobeného používáním (i v souladu se zákonem). U některých věcí je to logické, proto ta změna (aby lidi nenosili reklamovat prošlapané boty). Ale bojím se, že to eliminuje třeba případy, kdy se vám prostě rozbije nejpoužívanější tlačítko na mobilu. "Záruka" je, že to 2 roky běžného používání vydrží. "Odpovědnost za vady" je, že výrobek nemá skrytou výrobní vadu.

1 0
možnosti
VS

"Miluju" formulky typu: "Nedomníváme se, že...", "Spotřebitelé by měli mít možnost..." a podobně. O tyhle právnické termíny se poškození opravdu můžou opřít. Tahle rádoby rada má cenu zlata.

6 0
možnosti

Existence záruky sice zboží prodražuje, ale zároveň vyvíjí aspoň nějaký tlak na minimální kvalitu. Já jsem za to rád, i když někdo říká, že by to měla být věc trhu.

0 0
možnosti
TS

může být. Na spoustu věcí máte delší záruku, když tomu ten výrobce věří. A i teď seženete věci bez záruky. Stojí o 20% méně, jsou kvalitou stejné jako ty se zárukou, ale vyberte si sám, jestli si "vsadíte".

0 0
možnosti
IK

Změníme zákon, pár slovíček v něm, pak zjistíme, že to nefunguje, uděláme tisíce novel, aby se v tom nikdo nevyznal a čárku za aktivitu si můžeme udělat. R^;-D

6 0
možnosti
RP

Nechapu proc se kazdy nemuze rozhodnout jakou zaruku zvoli. Tady v usa je zaruka pouze 30 dnu u obchodnika a zbytek u vyrobce. Je mozne za extra penize zakoupit zaruku na 2, 3 nebo i 5 let. 

Kdyz to risknu bezczaruky mam to samo mnohem levnejsi a vo to go :-)

4 3
možnosti
IK

V USA možná, ale v Kocourkově?;-)

3 0
možnosti
IS

Pro zájemce doporučuju diplomovou práci Mgr. Zatloukalové (dostupnou zde: http://is.muni.cz/th/257791/pravf_m/ZARUKA_-_Diplomova_prace_-_Jana_Zatloukalova.txt), konkrétně kapitolu 3.2.3.b, kde je mimo jiné vysvětleno, že původní text zákona opravdu počítal s omezením práv spotřebitelů v této oblasti, nakonec byl ale zvolena formulace neumožňující žádný jiný výklad, než že dvouletá "záruka" zůstává, i když se jinak jmenuje ;-)

1 1
možnosti
NC

N87i59c14k 40C95a39r18t81e33r

10. 5. 2013 21:04

1) Lhůta po kterou je možnost reklamovat zboží, na kterém VZNIKNE vada, se sníží ze 2 let na 1 rok.

2) Prvních 6 měsíců je už nyní zákazník chráněn více, tedy žádná změna. Už několik let platí, že pokud vrátíš zboží prodejci v lhůtě 6 měsíců od koupě zboží z důvodu ROZPORU S KUPNÍ SMLOUVOU, máš nárok na nové bezvadné zboží, nebo vrácení peněz a dokazování rozporu je na straně prodejce ! To že to lidi nevědí a neuplatňují s tím nijak nesouvisí.

3) Možnost reklamovat u prodávajícího vadu dodané věci do 24 měsíců od jejího převzetí vůbec nic neřeší. Stejná úprava platí už dnes u prodeje bazarového zboží. Stručně řečeno, prodejce ručí 24 měsíců za to, že ti prodal zboží v tom stavu, v jakém ho při prodeji deklaroval, tedy u nového zboží ručí 2 roky pouze za to, že ti ho prodal v naprostém pořádku. Pokud ti třeba po roce a jednom dni odejde u telefonu klávesnice, musíš ty dokázat, že byla vadná už v době prodeje, což jak logicky uznáš není možné, protože jsi s tím telefonem bez problémů rok telefonoval

4) Jestli na tom koncový zákazník vydělá, nebo prodělá není jisté - osobně si myslím, že se změní cenová politika. Češi jsou vyhlášení tím, že alfou a omegou při koupi zboží je pro ně cena. Výrobci i prodejci se přizpůsobí a nabídnou horší zboží s menší zárukou, ale taky cenou... a já se obávám, že se to bude prodávat dobře. No a kdo bude chtít lepší kvalitu a záruku si prostě připlatí

2 1
možnosti
IS

Máte v tom trošku zmatek, takže pro jistotu: "Kupující je oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí." -> (stejně jako dnes) nemusíte prokazovat, že vadu mělo zboží již při převzetí, stačí, když se vada vyskytla během těch dvou let ;-)

(a vlastně teoreticky se dá ta vada uplatnit i později než za 24 měsíců, pokud prokážete, že během těch 24 měsíců vznikla (a samozřejmě pokud to nebude promlčené) - to už je ale zbytečné zabíhání do podrobností ;-))

2 0
možnosti
JK

J31i50ř75í 51K29o44p15u59n

10. 5. 2013 21:03

Co čekat od pravice...Rv

3 3
možnosti
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Tuzemská ekonomika se probouzí. Proti konci roku stoupla o půl procenta

30. dubna 2024  9:08

Aktualizujeme Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt v prvním...

Jaderný tendr jde do finále, KHNP podalo nabídku o den dříve než EDF

30. dubna 2024  6:13,  aktualizováno 

Termín na podání závazných nabídek na výstavbu nových jaderných bloků v Česku vypršel. O zakázku...

Práci z domova podporujeme, nikoho nenutíme sedět v kanceláři, říká personální ředitel PMI

30. dubna 2024

Jako úplně první v Česku získala společnost Philip Morris ČR certifikaci Equal-Salary, která je...

Více vlaků jelo na čas, ale ne všude. Pokuty padaly za chybějící vagony

30. dubna 2024

Premium Tradičně nejnespolehlivější linka v Česku mezi Prahou a Ostravou se vloni opět mírně propadla a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!