Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

Důvěra v ekonomiku je nejnižší za devět let

  • 8
Češi jsou čím dál skeptičtější k výkonům tuzemské ekonomiky. Souhrnný ukazatel důvěry v hospodářství v prosinci výrazně klesl - ve srovnání s předchozím měsícem se snížil o 8,9 bodu.

Důvěra spotřebitelů se snížila o 8,7 bodu, důvěra podnikatelů o 8,9 bodu. Uvedl to dnes Český statistický úřad s tím, že indikátory dosáhly zhruba devítiletých minim. Meziročně důvěra v ekonomiku klesla o 27,3 bodu.

"Z průzkumu mezi spotřebiteli v prosinci vyplynulo, že pro příštích dvanáct měsíců očekávají zhoršování celkové ekonomické situace i své finanční situace," uvedl ČSÚ. Přibylo také lidí, kteří se obávají o práci.

Jako ne příliš dobrou hodnotí Češi současnou ekonomickou situaci v odvětví průmyslu a to především kvůli výraznému snížení celkové i zahraniční poptávky.

Pro příští tři měsíce očekávají průmyslové podniky zpomalení výrobní činnosti a pokles zaměstnanosti. Celkově ukazatel důvěry v průmyslu meziměsíčně sestoupil o 13 bodů na nejnižší hodnotu od března 1999 a je o 43 bodů nižší než před rokem.