Dovozy i vývozy v lednu poklesly

  • 9
Zahraniční obchod skončil v lednu velmi nízkým schodkem - 200 milionů korun. To je podobný výsledek jako v lednu 2003. Z lednových schodků je ale ten letošní nejnižší od roku 1995. Česká republika vyvážela zejména do zemí Evropské unie.

Zhruba o jedno procentu v lednu poklesly dovozy i vývozy. To se stalo naposledy v roce 2002. Podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory by to mohlo znamenat, že oživení ekonomiky začíná ztrácet na síle.

Miroslav Brabec z Raiffeisenbank se ale domnívá, že lednový pokles je jen jednorázový a spíše ovlivněn sezónností.

"Teritoriální struktura obchodu napovídá, že obchodní ruch se státy Evropské unie čile roste a reaguje na tamní ekonomické oživení," komentoval vývoj zahraničního obchodu.

Nejvýrazněji se zlepšila obchodní bilance s Německem. Česko ale v lednu hodně vyváželo i na Slovensko, Turecko nebo do Malajsie.

Bilance se oproti lednu 2003 zhoršila s Velkou Británií, Spojenými státy, Nizozemskem a Maďarskem. Na tom se podle analytiků podepsal kurz koruny. Silná koruna totiž zdražuje vývozy.

Česká republika vyvážela hlavně průmyslové spotřební zboží a chemikálie. Naopak o dopravní prostředky z Česka byl menší zájem než v lednu předchozího roku. Podobně dopadly i suroviny.

Dlouhodobě se zlepšuje zahraniční obchod se státy EU, hlavně Německem a Rakouskem.  Celkový schodek naopak zvyšuje obchod s rozvojovými zeměmi, Čínou a Ruskem.

Podle Pikory se dá čekat, že rok 2004 bude pro zahraniční obchod představovat mírné zlepšení. Celoroční deficit by se podle něj měl udržet mezi 60 a 69 miliardami dolarů.