ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Výrobci nedostatkových respirátorů či ventilátorů dosáhnou na nové dotace

  • 62
Česko podpoří výrobní technologie pro produkci nedostatkového zdravotnického materiálu, jako jsou ventilátory či respirátory. O podporu až 20 milionů korun pro jeden subjekt podnikatelé budou moci žádat od 14. dubna. Stát celkem rozdělí 300 milionů korun.

Peníze v rámci výzvy Technologie COVID 19 půjdou směrem k firmám z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Informovalo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu. Programy schválila vláda v pondělí.

Epidemie koronaviru

Podporu budou moci získat malí a střední podnikatelé. Stát podpoří činnost zaměřenou na výrobu zdravotnických prostředků, zejména v přímé souvislosti s bojem proti dalšímu šíření koronaviru prostřednictvím pořízení nových technologických zařízení a vybavení.

Vláda také schválila program Czech Rise Up – Chytrá opatření proti COVID-19. Má za cíl podpořit rychlé zavedení nových řešení, která mohou pomoct s bojem proti koronaviru, zmírnit dopady dalšího šíření a následky této krize řešit. 

„Program podpoří projekty firem, včetně start-upů, případně i dalších institucí, prostřednictvím financování nákladů potřebných pro rychlé uvedení řešení do praxe. Příkladem může být nový plicní ventilátor či aplikace usnadňující logistiku,“ upřesňuje náměstek ministr průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.