Kamion. Ilustrační foto.

Kamion. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Dopravci navrhují místo pátečního omezení jízd jen zákaz předjíždění

  • 67
Tuzemští dopravci se nechtějí smířit s tím, že by v pátek mohli vyjet na silnice jen v omezenou dobu. Dnes proto přišli na vládu s návrhem, podle kterého by místo zákazu jízd platil pro kamiony jen zákaz předjíždění.

Premiér Mirek Topolánek zástupcům autodopravců slíbil, že návrh zváží. Ti na oplátku nebudou protestovat, jak dříve plánovali.

Zástupci sdružení dopravců Česmad Bohemia, kteří dnes s premiérem a ministrem dopravy Alešem Řebíčkem jednali, jsou přesvědčeni, že vláda zákazem předjíždění dostojí svému programovému prohlášení. Dopravcům jde především o to, aby mohli na silnice v pátek. Zákaz jízd v neděli jim nevadí, uvedla ČTK.

Podle Topolánka bude Řebíček přesto pokračovat na přípravě novely, která se zákazem pátečních jízd kamionů počítá. Na jejich omezení se vláda shodla minulý týden. - čtěte o rozhodnutí vlády

V pátek mají mít těžké nákladní vozy zákaz mezi 15. a 18. hodinou a v neděli celý den do 22. hodiny. Nová podoba omezení by měla začít platit už od ledna.

Zástupci sdružení autodopravců Česmad Bohemia tvrdí, že páteční omezení by je připravilo zhruba o jednu miliardu korun ročně. Prosazení návrhu považují za tah ministra životního prostředí Bursíka, kterým minulý týden vylepšoval svou pozici před víkendovým sjezdem Strany zelených, na němž posléze obhájil funkci předsedy.