Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sbírka na Martínka byla úspěchem celého národa, říká šéf platformy Donio

  10:06
David Procházka je zakladatel dárcovské platformy Donio, která způsobila revoluci ve způsobu dárcovské činnosti v Česku. Přes ni se podařilo vybrat už přes miliardu korun včetně 150 milionů na nemocného Martínka. Tomu na léčbu přispělo přes 200 tisíc lidí. „V dalších letech bychom se chtěli zaměřit na pravidelné dárcovství,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Procházka.

Zakladatel Donio David Procházka | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Platforma Donio vybrala již více než miliardu korun na dobročinné účely, a tak jste pomohli k lepšímu životu bezpočtu lidí. Jaké má Donio další cíle?
Především musím říci, že přes 1,4 miliardy korun vybrané za čtyři roky existence platformy v Česku a na Slovensku je společným úsilím nás a všech lidí, kterým nejsou lhostejné osudy druhých. Společně jsme změnili už desítky tisíc lidských příběhů. Uvědomujeme si ale, že na spoustu těchto příběhů přispívali lidé „impulzivně“. V dalších letech bychom se chtěli zaměřit na pravidelné dárcovství. Chceme lidi naučit, že přispívat pravidelně má obrovský společenský dopad a můžeme tak pomoci mnohonásobně většímu počtu lidí, kteří se nacházejí v těžké životní situaci.

Česko v posledních měsících strhla vlna solidarity s malým Martínkem, který potřeboval peníze na drahou genovou terapii. Jak celou sbírku zpětně hodnotíte, byl jste překvapen tak obrovskou vlnou zájmu?
Sbírka je obrovským úspěchem celého národa. Přispělo do ní více než 200 tisíc občanů. Sbíralo se po stokorunách a šlo o bezkonkurenčně největší částku, kterou jsme na Donio vybrali. Z předchozích velkých sbírek, které byly například při řádění tornáda na jižní Moravě nebo při požáru národního parku, víme, že v Česku žije spousta dobrých lidí, kteří chtějí pomáhat druhým. I tak nás ale velký zájem spíše překvapil.

Co podle vás zapříčinilo tak velký úspěch této sbírky?
Prvním důležitým milníkem byl rozhovor Martínkova tatínka v DVTV. Lidé mohli vidět autentický projev otce, který se snaží zachránit své dítě. V další řadě pak byla rozhodujícím faktorem aktivita osobností na sociálních sítích, konkrétně influencerky Nikol Leitgeb, která strhla lavinu solidarity. K tomu se přidali další a během několika dnů se sbírku podařilo vybrat. Zároveň zde hrála důležitou roli časová urgence, Martínek potřeboval léčbu co nejdříve, a byl to tedy i boj s časem.

Martínek se díky milionové sbírce bude léčit ve Francii. Rodina počítá dny do odjezdu

Sociální média a influenceři ukázali svůj pozitivní vliv?
Ano, ač pozitivních aspektů sociálních sítí není mnoho, tak schopnost mobilizovat velké množství lidí a ovlivnit je, aby přispěli na dobrou věc, je určitě jedním z těch nejdůležitějších. Většina dárců přišla na Donio právě díky sdílení na sociálních sítí. S influencery se snažíme dlouhodobě spolupracovat a vycházet jim vstříc, například v rámci přípravy materiálů. Oni zároveň vědí, že na Donio.cz jsou všechny sbírky prověřené a nemusí se bát je sdílet.

Jaký vidíte další potenciál rozvoje platformy?
Soustředíme se na pravidelné dárcovství jak produktově, tak komunikačně. Zároveň koukáme i do zahraničí, a bude tak potřeba udělat jazykové mutace naší platformy tak, aby si všechny informace mohli přečíst i dárci v cizině. Pracujeme také neustále na automatizaci celé platformy, a to i těch na naší straně. Poslední oblastí je transparentnost samotných sbírek, kdy připravujeme další zajímavé funkce, které pomohou například komunikovat napřímo se zakladateli sbírek nebo pomohou lépe si zkontrolovat využití darů.

Jste zároveň zastupitel za STAN na pražském magistrátu. Co vás do politiky přivedlo?
O vstupu do politiky jsem uvažoval vždy, pouze jsem nečekal, že přijde tak brzy. Dlouhodobě jsem totiž vnímal, že s ohledem na dnešní bleskový vývoj již klasická politika úplně dobře nevnímá výzvy dnešní doby, jako je digitální ekonomika, AI a sociální sítě, kterým rozumí především mladá generace. Chtěl bych proto do politické diskuse vnášet tato témata, protože jsou pro budoucnost klíčová. Zároveň bych chtěl propojit své kontakty ze soukromého sektoru s městem, aby z toho mohly oba sektory profitovat.

Zakladatel Donia: Dřív bych nevěřil, že 100 milionů na Martínka vybereme

Na magistrátu zastáváte pozici předsedy výboru pro IT, Smart City a eGovernment. Jak vaše činnost vypadá?
V první řadě je potřeba uvést, že moje pozice je pouze neuvolněná s tím, že u neuvolněných členů zastupitelstva nejde o práci na plný úvazek. Rolí výboru je nicméně dávat doporučení zastupitelstvu k jednotlivým materiálům,je to tedy role poradní. Já osobně bych skrze pozici předsedy rád přispěl k dalšímu rozvoji pražského inovačního ekosystému a zapojování nových technologií v rámci města a městských organizací.

Co konkrétně by podle vás měli politici změnit, aby výrazněji pomohli startupovému sektoru?
Zásadní je aktuálně prosadit zákon o zaměstnaneckých akciích, který by zcela zásadně pomohl českému startupovému sektoru. Skupina MITON k tomu dokonce udělala kampaň #ESOPASAP. Obecně zaměstnanecké akcie fungují tak, že klíčoví zaměstnanci získávají předkupní právo na vlastnický podíl ve společnosti, což jim obvykle kompenzuje nižší mzdové ohodnocení, protože startupy většinou nejsou schopné nastavit stejné mzdové podmínky jako velké korporace. Problémem v Česku je to, že za podíl je nutné odvádět daň z příjmu včetně sociálního a zdravotního pojištění, a to již v situaci, kdy z něj ještě pracovník nezískal žádnou hodnotu. Prosazení zákona by usnadnilo zaměstnávání vysoce kvalifikovaných pracovníků do startupových společností.

Nedávno jste psal o tom, že politikům chybějí vize. Mohl byste to trochu rozvést?
Politici často nerozumějí problémům dnešní doby a nejsou schopni reagovat na výzvy dneška. Tuto roli ve veřejné debatě stále více přejímá svět byznysu, a politika se tak dostává čím dál více do ústraní. Je proto nutné do ní přivést více lidí, kteří těmto výzvám rozumějí, aby na ně mohli adekvátně reagovat. V obecné rovině se dnes v Česku máme velmi dobře, nicméně chybí nám vize, kam bychom měli dojít v horizontu dalších deseti a více let. Rozhodování politiků se odvíjí od krátkého politického cyklu a neřeší se systémové reformy, které jsou pro dlouhodobý horizont klíčové.

Co se podle vás může stát, pokud se nám nepodaří veřejné systémy zlepšit?
Dnešní doba je úžasná v tom, že mladým, vzdělaným lidem přináší neuvěřitelné možnosti. Což ale znamená i to, že nikdy v historii nebylo jednodušší žít a pracovat v zahraničí. Proto by mělo být naším úkolem nastavit systém v Česku tak, aby se zde dobře žilo, pracovalo a podnikalo, protože bez mladých, vzdělaných lidí nebudeme s ohledem na průběh demografické křivky a stav veřejných rozpočtů schopni náš stát dlouhodobě financovat a neustále ho posouvat vpřed.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sazka upcykluje losy. Z těch výherních vznikl nábytek i tenisky

28. dubna 2024

Společnost Sazka se rozhodla znovu využít své výherní losy. Ve spolupráci s českými designéry tak...

V Dubaji vyroste největší letištní terminál na světě. Pojme až 260 milionů lidí

28. dubna 2024  17:07

Vytížené mezinárodní letiště Al Maktoum v Dubaji se rozroste o nový terminál. A ne jen tak...

Sterilizace, bělení, dezodorace. Japonská firma z použitých plen vyrábí nové

28. dubna 2024

Japonská společnost Unicharm tento měsíc uvedla do prodeje jednorázové recyklované plenky. Firma...

Čínská menší města zažívají rozmach. Lákají lidi zpět na levnější živobytí

28. dubna 2024

Čínská velkoměsta postupně přicházejí o své obyvatele. Důvodem takzvané zpětné migrace jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...